In het Sportforum ging het veel over de arbitrage ANP/NOS
NOS Voetbal Sport algemeen

'VAR moet transparanter, leer van andere sporten als hockey en rugby'

Door de videoscheidsrechter transparanter te maken wordt het voor sporters en publiek makkelijker om beslissingen te begrijpen en accepteren. De bizarre momenten die de VAR nu nog weleens veroorzaakt doen de sport geen goed. Dat vinden de gasten van het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

"Het is het eerste jaar, je moet accepteren dat er kinderziektes zijn. Maar je kunt je wel afvragen wie de baas is," zegt Marco Timmer, PSV-watcher van Voetbal International.

NOS-commentator Joris van den Berg vindt dat de invloed van de VAR te ver gaat. Volgens hem gaat het ten koste van de charme van het spel. "Zo'n penalty bij PEC Zwolle tegen FC Utrecht. Dat gaat over een millimeter erbinnen of -buiten. Ik weet niet of we die kant op moeten willen."

Rugby en hockey

Als het aan de KNVB ligt, worden de beelden van een VAR-moment getoond op de schermen in het stadion. Op die manier zou het publiek beter worden geïnformeerd.

John Volkers van de Volkskrant is het daar mee eens. Hij vindt dat er ook moet worden gekeken hoe er in andere sporten mee om wordt gegaan. "In het rugby kun je via een radiootje horen wat de scheidsrechter zegt en ook in het hockey hoor je de scheids in het stadion. Waarom zou dat in het voetbal niet kunnen?"

'Ik zou de spelers zelf verantwoordelijk maken voor inschakelen VAR'

Coen van Bunge is internationaal actief als (video)scheidstrechter in het hockey. Hij denkt dat meer transparantie goed zou zijn. "Maar maak dan wel de videoscheidsrechter leidend. Die heeft alle camerastandpunten en dus het beste zicht."

Timmer is dat niet met hem eens. "Voetbal is een contactsport, niet elke scheids interpreteert een overtreding hetzelfde." Volgens Van Bunge zou het helpen als de spelers zelf verantwoordelijk worden voor het inzetten van de VAR. "Dat voorkomt discussie. Je moet dan wel duidelijk afspreken wanneer ze dat mogen zien."

"In de eerste jaren zag je ook dat teams daarvan probeerden te profiteren. We hebben een tijd nodig gehad om de kinderziektes eruit te halen en nog steeds blijven we bijschaven. Daar ontkom je niet aan," voegt de hockeyscheidsrechter toe.

Bij FC Utrecht liepen de emoties afgelopen weekend hoog op door de inmenging van de VAR. Middenvelder Richedly Bazoer kreeg zelfs een rode kaart, omdat hij na de wedstrijd een duw gaf aan de vierde man.

Zijn coach, Dick Advocaat, nam het voor hem op. "Onbegrijpelijk", zegt Marco Timmer. "Van een vierde official heb je af te blijven. Je geeft een heel slecht voorbeeld als je dit soort gedrag goedkeurt."

'Advocaat had Bazoer zelf voor drie wedstrijden moeten schorsen'

Bazoer werd maandag voor drie wedstrijden geschorst vanwege zijn actie tegen de assistent-scheidsrechter. Wat John Volkers betreft zou er nog strenger opgetreden mogen worden.

"In andere sporten worden er tijdstraffen gegeven als je je woede op de scheidsrechter uit. Ik snap niet waarom ze dat in het voetbal maar niet voor elkaar krijgen. Je geeft een signaal af dat het mag. Het gevolg is dat er iedere zaterdag weer honderden vrijwilligers worden uitgescholden of zelfs in elkaar worden geslagen."

STER reclame