D-day-vlag met militair eerbetoon onthaald bij Kunsthal Rotterdam

tijd van publicatie

De vlag die door de Amerikanen in 1944 werd meegenomen bij de invasie in Normandiƫ, is vanaf nu te zien bij de Kunsthal in Rotterdam. De D-day-vlag werd vanmiddag met een colonne van militaire voertuigen naar het museum gebracht. Vijftien Amerikaanse en vijftig Nederlandse militairen vormden een erehaag.

De vlag wapperde tijdens de Tweede Wereldoorlog op de achtersteven van Landing Craft Control 60, het eerste landingsvaartuig met Amerikaanse troepen dat de kust van Normandiƫ wist te bereiken. Deze landing vormde de opmaat voor de bevrijding van West-Europa.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ceremonieel ontvangst D-Day-vlag in Kunsthal

Sinds 2014 is de vlag in bezit van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Volgens kenners is het een van de belangrijkste voorwerpen van de invasie in particulier bezit. Kreuk betaalde er ruim 450.000 euro voor, meldt RTV Rijnmond.

De kunstverzamelaar wil de 'stars en stripes' schenken aan de Verenigde Staten. Mogelijk komt de Amerikaanse president Donald Trump daarvoor naar Nederland, zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland eerder.

Voorlopig blijft de vlag nog in de Kunsthal Rotterdam. Daar is het doek nog tot en met 17 februari te zien.

Dit is een artikel van

STER reclame