ANP

Als PVV-Kamerlid had Joram van Klaveren keiharde kritiek op de islam en noemde hij de Koran vergif. Nu is Van Klaveren zelf moslim geworden, zegt hij in interviews met Tijs van den Brink op NPO Radio 1, en met NRC Handelsblad. In het boek Afvallige vertelt hij waarom hij de islam niet langer bestrijdt en zelf tot het geloof is bekeerd.

Aanvankelijk wilde Van Klaveren een kritisch boek over de islam schrijven. Tijdens dat proces kwam hij steeds meer dingen tegen die zijn visie veranderden, zegt hij tegen Van den Brink in het radioprogramma Dit Is De Dag.

"Als je gelooft dat er één God is en dat Mohammed een van de profeten was, naast Jezus en Mozes, dan ben je formeel moslim", aldus van Klaveren, die steeds meer interesse kreeg in de godsdienst en zich realiseerde niet meer achter al zijn oude denkbeelden te staan.

Ik dacht: als alles wat ik tot nu toe heb geschreven klopt, als ik dat allemaal geloof, dan ben ik de facto moslim.

Joram van Klaveren in NRC

Van Klaveren komt uit een protestants-christelijk gezin en zat tussen 2010 en 2014 voor de PVV in de Tweede Kamer. De 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders en de volgens hem te linkse koers van de partij zorgden voor een breuk met de PVV.

Van Klaveren gaf zijn Kamerzetel niet op en richtte samen met Louis Bontes een nieuwe rechtse partij op: VoorNederland. Bij de verkiezingen van 2017 kreeg de partij geen zetels.

Geen verrijking voor de samenleving

Voor zowel de PVV als VoorNederland uitte hij veel kritiek op de islam. Zo zei hij in een interview met Marjolein Koster: "In de westerse open samenleving moet de overheid haar burgers beschermen tegen het gevaar van politieke islam."

Van Klaveren vertelt aan NRC over zijn veranderende gedachten tijdens het schrijven van zijn boek. "Ik dacht: als alles wat ik tot nu toe heb geschreven klopt, als ik dat allemaal geloof, dan ben ik de facto moslim."

STER reclame