NOS Wielrennen Veldrijden

Wereldkampioen Van der Poel: 'Ongelooflijk, gewicht valt van m'n schouders'

"Het is drie jaar misgegaan, dus het is wel een gewicht dat van m'n schouders valt." Opgelucht en vol vreugde is Mathieu van der Poel na het veroveren van zijn tweede wereldtitel, zondag in het Deense Bogense.

Drie jaar lang was de 24-jarige Nederlander topfavoriet op de WK, maar drie jaar moest hij de belangrijkste prijs in het veldrijden aan zijn Belgische concurrent Wout van Aert laten. Hoe de regenboogtrui dan voelt? "Goed, het was lang geleden. Ben blij dat ik er eindelijk in geslaagd ben."

'Niet vergeten dat Mathieu jonge gast is'

Ook bondscoach Gerben de Knegt is meer dan tevreden. "Je moet niet vergeten dat Mathieu nog een jonge gast is. Alle druk ligt bij hem, feitelijk kan hij alleen maar verliezen. Dan is het gewoon knap dat hij onder druk doet wat hij moet doen."

Vader Adrie van der Poel, wereldkampioen van 1996, zegt vooral blij te zijn voor zijn zoon. "Door wat er de afgelopen jaren is gebeurd, met het missen van de wereldtitels. Als het dan tegenzit, is dat moeilijk."

Vader Adrie van der Poel: 'Na afgelopen jaren ben ik vooral blij voor Mathieu'

Maar in de kustplaats bij het Kattegat was Van der Poel ontegenzeggelijk de beste. Halverwege de koers reed hij weg bij Van Aert en kon hij niet meer worden bijgehaald. Desondanks: vindt de Nederlandse crosser dat hij 'geen superdag' had. "Maar het was goed genoeg. De stress viel mee tot aan de start, daar was ik blij om."

"Toen Wout even terugkwam (in de vijfde van twaalf rondes, red.), wist ik dat het geen ramp was. Ik had ook niet verwacht vanaf het begin af aan weg te gaan."

Bondscoach De Knegt verbaasde zich toen toch even. "Oh, dacht ik, het begint weer opnieuw. Maar Mathieu was technisch op de schuine kant duidelijk beter. Maar hij moest het wel even binnenrijden. Materiaalpech lag ook op de loer."

Bondscoach De Knegt: 'Knap dat Mathieu onder druk doet wat hij moet doen'

In de slotronde was de voorsprong op Van Aert opgelopen tot een halve minuut, waardoor er ruimte was om alvast een feestje te vieren. Hoe dat voelde? "Ongelooflijk, maar ik denk wel dat de wedstrijd een ronde te lang duurde. Het was zenuwslopend. Een paar keer heb ik gedacht: ik moet niet lek rijden. Ik heb alle risico's vermeden."

Beste van wereld, Europa en Nederland

En dus is de beste veldrijder ter wereld, die ook al regerend Europees én Nederlands kampioen is, weer wereldkampioen. Vader Adrie: "In 2017 en 2016 had de titel ook voor hem moeten zijn, maar uiteindelijk zijn we content dat hij mee teruggaat naar Kapelle (hun woonplaats, red.)."

Kersvers wereldkampioen Mathieu van der Poel: "Het is een bekroning van een fantastisch seizoen."

Ongenaakbare Van der Poel verovert tweede wereldtitel veldrijden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame