Grote hoeveelheden water stromen Townsville in
NOS Nieuws

Australische stad loopt onder door openen dam na zware regenval

Inwoners van de noordoostelijk gelegen Australische stad Townsville moeten zich naar hoger gelegen gebied verplaatsen, omdat de dam bij de stad is opengezet en "ongeëvenaarde" overstromingen worden verwacht. Door de aanhoudende zware regenval in Queensland is het water in de Ross River tot een gevaarlijk niveau gestegen en zijn de sluisdeuren van de Ross River-dam opengezet.

Nu de deuren zijn geopend komt ongeveer 1900 kubieke meter water per seconde vrij. Zeker 500 woningen staan al onder water en de autoriteiten waarschuwen dat dat aantal als het tegenzit kan oplopen tot 20.000 huizen. "Dat is het slechtste scenario waar we rekening mee moeten houden als alles fout blijft gaan. Zover willen we het niet laten komen", zegt de politiechef van Townsville.

In de stad viel afgelopen week meer dan een meter water, twintig keer zoveel als normaal in deze tijd van het jaar. Het vorige regenrecord, uit 1998, stond op bijna 900 millimeter. Bij inwoners van Townsville staat dat record te boek als 'de nacht van Noach', een verwijzing naar het Bijbelse verhaal over de zondvloed.

'Ik heb het water hier nog nooit zo snel zien stijgen'

De komende dagen wordt in delen van het noorden en midden van Queensland nog een halve meter regen verwacht. "We weten niet wanneer dit ophoudt", zegt burgemeester Hill van Townsville. "We kunnen ook geen zekerheid geven over wat we de komende tijd moeten doen." Alle vluchten van en naar de luchthaven van Townsville zijn vooralsnog geannuleerd.

  • EPA
    Inwoners van Townsville verlaten noodgedwongen hun huizen
  • EPA
    Inwoners van Townsville worden geëvacueerd
  • EPA
    Hulpverleners in Townsville

Het Australische verbond van verzekeraars schat dat er nu al ruim 17 miljoen Australische dollar schade is. Dat is omgerekend zo'n 10,6 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl