NOS Nieuws

Gele hesjes en hologrammen lopen in Frankrijk warm voor Europese verkiezingen

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De eerste schreden op het pad naar de Europese Verkiezingen worden dezer dagen gezet in Frankrijk. Waar de campagne in de meeste EU-landen nog op gang moet komen, maakten in Frankrijk drie initiatieven bekend mee te doen aan de verkiezingen in mei. Daar zitten opvallende initiatieven bij. Maar of de Franse kiezer daar op zit te wachten?

Patrick Cribouw uit Nice noemt zich onbescheiden "de locomotief die duizenden gele harten in de wagons achter zich aan trekt". De 64-jarige Fransman voerde twee maanden lang actie met de gele hesjes aan de Middellandse Zee en heeft nu besloten om zich, als geel hesje, verkiesbaar te stellen voor het Europees Parlement.

Hij is niet de eerste. Vorige week zeiden andere gele hesjes ook al te willen meedoen, maar dat liep niet goed af. De campagneleider en een kandidaat van die lijst hebben inmiddels alweer besloten om zich terug te trekken.

Een programma heeft Cribouw trouwens nog niet. Iedereen mag online voorstellen indienen en die gaat hij naar eigen zeggen verwerken in zijn verkiezingsprogramma.

Het hologram

De extreem-linkse partij La France Insoumise (LFI) gaat voor de Europese Verkiezingen vier vrachtwagens op campagne sturen, kriskras door Frankrijk. Daarbij zullen niet de kandidaten zelf, maar hun hologrammen de kiezers toespreken.

De trucks - ze worden in Frankrijk al 'holovan' genoemd - gaan naar honderden plaatsen. Als de laadklep eenmaal is geopend, verschijnt de kandidaat virtueel en spreekt die de mensen op straat toe. Vragen stellen kan niet: het hologram heeft geen 'oren', een echte dialoog is dus niet mogelijk.

Het bedrijf dat de hologrammen realiseert, heeft alvast een demonstratie gegeven:

"Het is een wereldprimeur", meldt de LFI trots. Dat klopt overigens niet helemaal: partijleider Jean-Luc Mélenchon deed hetzelfde al eens bij de presidentsverkiezingen in 2017. Nu gaat alleen niet hijzelf, maar die vier holovans op campagne. Zo'n 500 gemeenten worden de komende tijd bezocht.

De filosoof

De rechtse oppositiepartij treedt bij de Europese verkiezingen aan met een filosoof, zo werd deze week bekend. François-Xavier Bellamy is van vlees en bloed en heeft ook al een programma. Bellamy is van huis uit katholiek, liep als scholier stage bij The Times in Londen en studeerde af aan de Sorbonne Universiteit als filosoof.

François-Xavier Bellamy, lijsttrekker van Les Républicains

Bellamy staat bekend als een conservatief christen. Hij is ieder jaar te gast op een bijeenkomst van geloofsgenoten die werken aan 'het verdedigen van de christelijke identiteit van Frankrijk tegen de utopie van het mondialisme en tegen het moslimextremisme'.

Weinig animo

De verkiezingskandidaten zetten nu dus hun eerste stappen in Frankrijk. Maar de animo onder de Fransen om ook echt te gaan stemmen, is vooralsnog zeer gering. De opkomst wordt nu geschat op slechts 43 procent. En in de peilingen gaan de partijen van de rechts-populistische Marine Le Pen (RN) en president Emmanuel Macron (LREM) aan kop, met respectievelijk 22 en 20 procent van de stemmen.

Slecht nieuws voor 'de locomotief': zo'n 60 procent van de Fransen zit helemaal niet te wachten op een politieke kandidaat van de gele hesjes. Opiniepeilers hebben nog niet gevraagd of de Fransen wèl zitten te wachten op hologramkandidaten.

En dan nog niet hierboven genoemd, maar wel iemand om in de gaten te houden: Jordan Bardella, de kandidaat die Marine Le Pen naar voren heeft geschoven als lijsttrekker. Nog maar 23 jaar oud, maar op de Franse radio al 'de grote onbekende, maar rijzende ster' van de Franse politiek genoemd.

Jordan Bardella en Marine Le Pen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl