D66-leider Rob Jetten
NOS NieuwsAangepast

D66 blijft tegen kernwapens op Joint Strike Fighter

D66 blijft tegen het uitrusten van de Joint Strike Fighter met kernwapens. Partijleider Rob Jetten zei in Met het Oog op Morgen dat kernwapens op vliegtuigen niet leiden tot een betere wereld. Hij reageert daarmee op een rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken dat eerder deze week verscheen.

De Raad, onder voorzitterschap van oud-CDA-voorman en voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer wil dat de F-35 de kernwapentaak van de F-16 overneemt. "Kernwapens zijn vreselijke wapens, Maar je moet niet in een situatie komen waarin een ander je gaat bedreigen zonder dat je daar op zou kunnen reageren", zei AIV-voorzitter De Hoop Scheffer.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde in 2013 een motie van de SP waarin staat dat de JSF (F-35) niet moet worden uitgerust met kernwapens. Een Kamermeerderheid, waaronder de huidige regeringspartijen D66 en ChristenUnie, steunde toen die motie. De ministers Hennis en Timmermans legden die motie echter naast zich neer, omdat Nederland in NAVO-verband een kernwapentaak heeft.

Onveiliger

De adviesraad waarschuwt nu dat de wereld onveiliger aan het worden is door de ontwikkeling en verspreiding van kernwapens. En afgelopen week kondigden de presidenten van de VS en Rusland, Trump en Poetin, aan dat ze het INF-verdrag uit 1987 opzeggen. Dat verdrag verbiedt de productie van raketten voor de middellange afstand (500 tot 5500 kilometer).

Jetten erkent dat de wereld onveiliger aan het worden is, "door de Russen en de Chinezen en door de opstelling van Trump". Maar Jetten ziet liever een debat over betere Europese samenwerking, zodat Europa zijn eigen veiligheid beter kan waarborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl