Teleurstelling bij Leonid Sloetski
NOS Voetbal

Heerenveen pakt punt in Arnhem na ingreep VAR

Vitesse en sc Heerenveen hebben allebei een punt overgehouden aan het eredivisieduel in Arnhem: 2-2. Vitesse dacht de zege binnen te hebben toen Martin Ødegaard in de 88ste minuut de 3-1 binnenschoot.

Maar die treffer werd na lang beraad met de VAR geannuleerd en omgezet in een strafschop voor Heerenveen.

Bij Vitesse begon Mukhtar Ali voor het eerst in tweeënhalf seizoen aan de wedstrijd. De Engelsman met het Saudische paspoort dankte zijn basisplaats aan de schorsingen van Navarone Foor en Matus Bero.

In die tweeënhalf seizoen wist Ali vaak Mitchell van Bergen naast zich op de reservebank van Vitesse en uitgerekend die kleine buitenspeler schoot sc Heerenveen na amper een minuut bijna op voorsprong.

Zijn inzet werd door doelman Eduardo nog net uit het doel gewerkt voor de bal in zijn geheel de lijn was gepasseerd.

Vlap fopt Eduardo

Die vroege waarschuwing bleek geen toevalstreffer, want in de openingsfase kwam de thuisploeg geen moment onder de druk van Heerenveen vandaan.

De 1-0 van Michel Vlap was dan ook terecht, al kwam die voor de Arnhemse doelman Eduardo letterlijk uit de lucht vallen. Na een aanval van de thuisploeg werd Vlap met een simpele pass gevonden en de aanvallende middenvelder vuurde van grote afstand over de grabbelende Eduardo.

Vorige week werd de Portugese doelman in de blessuretijd tegen Fortuna Sittard ook al op gefopt door een lob van Finn Stokkers.

Michel Vlap viert zijn goal tegen Vitesse

Vitesse werd vooral gevaarlijk via verre inworpen van Bryan Linssen. Bij de beste kans mocht Linssen zelf de trekker overhalen, maar hij gleed uit en miste het doel jammerlijk.

Kort daarna kwam Vitesse toch op gelijke hoogte: Oussama Darfalou mikte een voorzet van Martin Ødegaard op de lat en uitgerekend Ali stond op de goede plaats om de 1-1 binnen te koppen.

De eerste van Ali was meteen historisch: het was de 1.000ste eredivisietreffer van Vitesse in eigen huis.

Mukhtar Ali kopt de gelijkmaker tegen de touwen tegen sc Heerenveen

Even later later dacht Darfalou aan een heldenrol door na een lange slalom de 2-1 binnen te schieten, maar de Algerijnse spits werd teruggefloten vanwege een overtreding op Daniel Høegh.

Kort voor rust kroop Heerenveen weer uit zijn schulp en was bijna meteen trefzeker uit een corner via Sam Lammers. Opnieuw wist Eduardo de inzet op de lijn te keren.

Ali op de lat, hoofdpijn voor Hornkamp

Na rust wist Ali opnieuw de schijnwerpers op zich gericht toen hij een voorzet van Van Bergen tegen de eigen lat duwde. Daarna was het even alle hens aan dek voor de medische dienst.

Darfalou en Heerenveen-verdediger Jizz Hornkamp klapten in een luchtduel met de hoofden tegen elkaar. De spits van Vitesse krabbelde als eerste op, maar werd toch gewisseld voor Richonell Margaret.

Basisdebutant Hornkamp werd op het veld behandeld aan een hoofdwond, maar keerde na een shirtwissel weer terug. Amper terug op zijn positie als rechtsback zag Hornkamp hoe Linssen Vitesse op voorsprong knalde. Voor de debutant in de basis van Heerenveen was dat ook meteen de laatste actie.

Bryan Linssen en Mukhtar Ali vieren de 2-1 tegen sc Heerenveen

Bizarre slotfase dankzij VAR

In de tweede helft mocht de van Ajax op huurbasis teruggekeerde Dennis Johnsen, die na twee jaar alsnog zijn debuut maakte voor de Friezen, ook nog opdraven. De Noor maakte een goede indruk, maar verder dan een fijn stiftje op het dak van het doel kwam hij niet.

Ook Lucas Woudenberg en Vlap wisten het net niet te vinden, Ødegaard (oud-Heerenveen) in de absolute slotfase wel. Maar het feest op de Arnhemse tribune maakte snel plaats voor verontwaardiging.

Arbiter Martin van den Kerkhof zet op advies van de VAR de 3-1 van Vitesse om in een strafschop voor Heerenveen

Videoarbiter Danny Makkelie had in aanloop naar de goal van Ødegaard namelijk een overtreding van Jake Clarke-Salter geconstateerd op Pelle van Amersfoort in de zestien van Vitesse. En dus riep hij scheidsrechter Martin van den Kerkhof tot de orde.

Door de 3-1 ging een streep en in plaats daarvan mocht Sam Lammers aanleggen vanaf de strafschopstip. De spits hield het hoofd koel en bezorgde zijn ploeg daarmee een punt.

'Dit hoort niet bij voetbal'

Vitesse-trainer Leonid Sloetski was na afloop van het duel nog altijd verbijsterd over de beslissing. "Dit is het systeem, we hebben de VAR. Maar een machine heeft geen hart."

De coach, die bekend staat om zijn nervositeit, leek na afloop gebroken door het incident. "Ik kan dit niet begrijpen. Zo sta je met 3-1 voor, zo is het 2-2. Terecht of niet, dit is gewoon wreed."

Martin Ødegaard was nog stelliger: "Ik vind dat dit niet bij voetbal hoort. Eerlijker of niet, ik houd niet van de VAR. Misschien moet ik volgend jaar maar op zoek naar een competitie zonder VAR. Misschien wel Noorwegen."

Arbiter Martin van den Kerkhof nam ruim de tijd voor zijn beslissing. "Danny Makkelie is een van de beste videoscheidsrechters ter wereld. Als hij je naar de kant roept, dan is er wel iets aan de hand. Ik heb het vanuit verschillende hoeken bekeken en geconstateerd dat het een strafschop was."

Dat het publiek al die minuten in het ongewisse werd gelaten, zou Van den Kerkhof liever anders zien. "Dit is het moderne voetbal. Het zou beter zijn als het hele proces ook op de schermen te zien zou zijn. Zover zijn we nog niet. Maar van mij mag dat in de nabije toekomst gebeuren."

Johan Cruijff Schaal 2017

Overigens is het niet voor het eerst dat Vitesse in deze zeldzame situatie belandt. In de Johan Cruijff Schaal van 2017 stonden de Arnhemmers aan de gunstige kant van de beslissing.

Een treffer van Nicolai Jørgensen werd toen geannuleerd, waarop Alexander Büttner de strafschop benutte. Scheidsrechter bij die wedstrijd in De Kuip was overigens Danny Makkelie, de videoscheidsrechter van vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl