AFP

Nederland heeft zich ten koste van Tsjechië geplaatst voor de eerste editie van het finaletoernooi van de Davis Cup. Robin Haase toonde zich zaterdag in Ostrava een ware kopman met een zege in het dubbelspel en enkelspel. Oranje kwam daarmee op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong.

Haase moest tegen de pas 17-jarige Jiri Lehecka wel diep gaan om de winst te pakken: 6-4, 2-6, 6-3. De Hagenaar speelde met de handrem erop en had moeite met de vlammende forehand en service van de Tsjechische debutant, die de niet fitte kopman Jiri Vesely had vervangen.

Haase heel belangrijk voor winnend Davis Cup-team Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lehecka, die nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld had, kwam er aanvankelijk niet aan te pas tegen de gevarieerd spelende Haase.

De ervaring van de 31-jarige Haase gaf in de derde set de doorslag. Lehecka bleef er lustig op los timmeren, met soms fantastische klappen, maar ging ook steeds meer fouten maken.

Haase bleef koel, ook bij gemiste breekkansen en gaf de tiener na zijn eerste break op 3-3 geen kans meer.

Eerder op de dag kwam Nederland op een 2-1 voorsprong dankzij de winst van Haase en Jean-Julien Rojer in het dubbelspel. Ze versloegen Jiri Vesely en Lukas Rosol in een bloedstollende wedstrijd na drie matchpoints te hebben overleefd: 7-6 (5), 3-6, 7-6 (7).

Vrijdag verloor Tallon Griekspoor op de eerste speeldag van Vesely, waarna Haase met een overwinning op Rosol de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Robin Haase en Jean-Julien Rojer tijdens het dubbel tegen Tsjechië EPA

STER reclame