Generaal Francisco Yánez in de video
NOS NieuwsAangepast

Hoge generaal Venezuela loopt over naar oppositie, opnieuw grote protesten

Een hoge generaal van de Venezolaanse luchtmacht heeft zijn steun aan de regering van president Maduro opgezegd en erkent zelfbenoemd staatshoofd Juan Guaidó als zijn president. Ook heeft hij andere militairen opgeroepen om mee te doen aan het protest tegen Maduro.

"De verandering naar democratie is op handen", zegt generaal Yánez in een video die op verschillende sociale media is verspreid. Hij noemt Maduro een dictator en stelt dat 90 procent van het Venezolaanse leger inmiddels tegen Maduro is.

Of Yánez nog in Venezuela is of dat hij het land heeft verlaten, is niet bekend. Het Amerikaanse persbureau AP zegt Yánez gesproken te hebben via een Colombiaans telefoonnummer. In dat gesprek bevestigde hij de inhoud van de video en zei hij geen verdere verklaring af te leggen, tot hij daarvoor toestemming krijgt van zijn opperbevelhebber. "En dat is president Juan Guaidó."

Yánez is de eerste hoge officier die is overgelopen vanuit het kamp-Maduro sinds parlementsvoorzitter Guaidó zichzelf anderhalve week geleden uitriep tot interim-president van Venezuela. Volgens de website van de Venezolaanse luchtmacht is Yánez verantwoordelijk voor de "strategische planning" van de luchtmacht.

Commandant-generaal Juliac Lartiguez van de Venezolaanse luchtmacht heeft woedend gereageerd op de verklaring van Yánez. Hij noemt de tweesterrengeneraal op Twitter een verrader, die ook banden heeft met corruptie. Volgens hem heeft de officier geen troepen of vliegtuigen onder zijn bevel.

Protest

In Venezuela wordt vandaag opnieuw door tienduizenden mensen betoogd tegen Maduro. Die stelde vandaag vervroegde parlementsverkiezingen voor. Eigenlijk staan verkiezingen voor het parlement pas voor volgend jaar op het programma. De oppositie, onder leiding van Guaidó, heeft daar de macht in handen. Maduro zette het parlement echter in 2017, met steun van het hooggerechtshof, buitenspel.

"Het protest is officieel nog niet begonnen, maar het is nu al ongelofelijk druk in de rijkere wijk Las Mercedes van de hoofdstad Caracas", zei correspondent Marc Bessems eerder op de dag. "Ik zie tegenover mij een parkeergarage waar honderden, duizenden mensen in staan. En op een hoek van de straat kan ik gewoon niet verder meer. Overal staan mensen om mij heen te demonstreren."

Ook in verschillende Europese steden is vandaag gedemonstreerd tegen Maduro. Dat gebeurde onder meer op de Dam in Amsterdam. Volgens AT5 waren daar tientallen mensen bij.

Erkenning

Inmiddels hebben veel landen Guaidó erkend als het wettige staatshoofd van Venezuela. De Verenigde Staten erkenden hem direct, evenals de meeste landen in Latijns-Amerika.

Veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben Guaidó nog niet als president erkend, maar zeggen dat wel te doen als er niet snel presidentsverkiezingen komen. Het Europees Parlement erkende Guaidó donderdag al wel. Maduro houdt wel de steun van China en Rusland.

Ooit was het het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe kon Venezuela zo afglijden?

Venezuela: van belofte naar crisisland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl