Marco Borsato laat zich als amateurfotograaf inspireren door Rembrandt
NOS Nieuws

Fotograferen à la Rembrandt: 'Een zoektocht naar het juiste licht'

"Bij Rembrandt heb je het gevoel dat zijn werk een momentopname is. Er gebeurt van alles met de mensen die hij in een beeld heeft gevangen. Dat is heel knap, hij had geen foto waar hij even naar kon kijken." Schilder Rembrandt heeft een bijzondere betekenis voor zanger en amateurfotograaf Marco Borsato.

Ook hij staat stil bij de artistieke erfenis die de schilder heeft achtergelaten tijdens het Rembrandt Festival. Dat festival wordt vanmiddag gevierd voor de deur van het Rembrandthuis in Amsterdam. Met optredens en artistieke odes aan de Hollandse meester is het de publieke aftrap van het themajaar 'Rembrandt en de Gouden Eeuw'.

Rembrandt blijft 350 jaar na zijn dood mensen fascineren met zijn werk. De meester in het spel van licht en donker is voor velen nog steeds een grote inspiratiebron.

Dus ook zanger Marco Borsato. Naast zijn zangcarrière heeft hij zich verdiept in de fotografie. Als gepassioneerd amateurfotograaf volgde hij bij fotograaf Adrian Sommeling een workshop 'Oude Meesters'. Het gebruik van licht en donker zoals Rembrandt dat deed, werd voor hem een belangrijk thema. "De spanning en diepte van een beeld wordt vaak bepaald door het licht. Rembrandt heeft dat zo mooi gedaan. In de fotografie gebruik je dat ook. Je wilt geen plat beeld", zegt Borsato.

Via Sommeling kreeg hij de opdracht een cover te maken in Rembrandtstijl voor het fotomagazine Focus. Een uitdaging die hij graag aannam.

In deze video vertelt Marco Borsato hoe hij te werk ging bij het maken van de coverfoto in Rembrandtstijl:

Marco Borsato maakt een coverfoto in de stijl van Rembrandt

"De manier waarop Rembrandt karakters neerzette van mensen is ongelofelijk mooi. Je ziet gevoelens in de gezichten van mensen. Dat was ook voor die tijd baanbrekend", zegt Borsato.

Borsato maakte, met Rembrandt in zijn achterhoofd, een serie fotoportretten van collega-artiesten tijdens de concerten van Vrienden van Amstel Live. "Je wilt de essentie van iemand pakken in een portret. Dan moet je heel snel zijn. Bijna het onbewaakte ogenblik pakken."

Rembrandt maakt zijn modellen niet mooier, hij laat ze zien zoals ze zijn.

Fotografe Carla van de Puttelaar

Ook fotografe Carla van de Puttelaar laat zich inspireren door de manier waarop Rembrandt zijn modellen laat zien. "Rembrandt maakt zijn modellen niet mooier, hij laat ze zien zoals ze zijn. Voor hem was dat ook schoonheid. Met plooien en rimpels, die in het scherpe licht worden geaccentueerd. Dat probeer ik ook te gebruiken in mijn werk."

Van de Puttelaar maakte in 2015 in opdracht van het Rembrandthuis een fotoserie geïnspireerd op de vrouwelijke naaktschilderijen van Rembrandt. Haar foto's werden getoond naast de tentoonstelling 'Rembrandts naakte waarheid'.

"Net als Rembrandt werk ik alleen met daglicht", zegt Van de Puttelaar. "Dat Hollandse licht is juist heel mooi en over het algemeen scherp, dus dan krijg je een enorm verschil in licht en donker."

In deze video laat fotografe Carla van de Puttelaar zien hoe haar intense zoektocht naar het licht van Rembrandt verloopt:

Naakten geïnspireerd door Rembrandt

"Sinds ik zo intensief met Rembrandt bezig ben geweest, ben ik nog meer gefocust op dat licht en donker. Het is een hele spannende zoektocht. Je hebt elke keer het idee dat je nog een stukje verder kunt gaan", zegt Van de Puttelaar. "Wat ik geleerd heb van Rembrandt zal mijn verdere ontwikkeling als kunstenaar blijven beïnvloeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl