Jordy Thomassen en zijn vriendin Bo Kwast in het stadion van Adelaide United
NOS Nieuws

Last minute-transfer van Achterhoek naar Australië: 'Wel even hectisch'

Het is de dag na Deadline Day, de laatste dag in de transferperiode. Dat betekent dat het stof is gaan liggen en alle voetbalclubs de benodigde versterkingen in huis hebben óf net zijn misgelopen. Afgelopen maand schoten de spelers en transferbedragen voorbij. Maar wat betekent zo'n lastminutetransfer eigenlijk voor een voetballer en zijn omgeving?

"Het was wel even een knop omzetten", vertelt Bo Kwast vanuit Australië. Ze is de vriendin van voetballer Jordy Thomassen. De spits maakte gisteren officieel de overstap van De Graafschap in Doetinchem naar Adelaide United - een afstand van 16.000 kilometer.

Thomassen (25) en Kwast (22) kregen pas een paar dagen geleden te horen dat die club een optie was. Bij De Graafschap was de kans op speeltijd door andere winterse transfers een stuk kleiner geworden en dus kwam de zaakwaarnemer van Thomassen met Adelaide United op de proppen. "Daarna is het allemaal vrij snel gegaan", vertelt de voetballer. "Het was wel even hectisch."

'Vooral een mooie uitdaging'

Het stel was nog nooit in Australië geweest, maar had tijdens een vakantie op het Indonesische eiland Bali wel veel goede verhalen gehoord. Via internet zochten ze wat dingen op over de stad en de club. Drie dagen geleden stapten ze in het vliegtuig.

Dat betekende ook voor vriendin Bo dat ze ineens haar koffers moest pakken en afscheid moest nemen van haar familie. Toch ziet ze de verhuizing naar Australië vooral als een mooie uitdaging. Ze houdt de sociale mediakanalen bij voor een beautysalon en kan dat werk ook vanuit Adelaide blijven doen. "Er is hier wifi op de hotelkamer, dus dat is makkelijk."

De Australische club regelde naast een tijdelijke woonplek ook andere voorzieningen en papieren voor het koppel. Zo stond er meteen een auto klaar toen ze op het vliegveld aankwamen en is er een appartement geregeld.

Tijd om de jetlag te verwerken, is er nauwelijks. Thomassen staat vandaag al op het trainingsveld en speelt waarschijnlijk volgende week al zijn eerste uitwedstrijd in Melbourne, waar het team met het vliegtuig naartoe reist. Toch even anders dan met de bus naar Sittard.

Vliegreis was al geregeld

Het omgekeerde komt ook voor: dat je als voetballer in gedachten al in een ver, warm land bent en dat het dan op het laatste moment toch niet doorgaat. Keeper Diederik Boer van PEC Zwolle leek op 38-jarige leeftijd nog aan een buitenlands avontuur te gaan beginnen, bij Anorthosis Famagusta op Cyprus.

De clubs waren er al uit en Boer zelf leek ook rond met de Cyprioten. De vliegreis was al geregeld en Boer had bij PEC afscheid genomen van zijn teamgenoten en trainers. Maar toch liep het spaak. Er kwam steeds iets tussendoor, vertelt Boer in De Telegraaf. "Dat voelde niet goed. Dan zet ik niet alles op het spel."

En dus staat Boer vandaag weer op het trainingsveld in Zwolle: "Met de muts op en sjaal om blauwbekken in -5 graden, in plaats van met zonnebrandcrème op de neus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl