Davis Cup: Nederland en Tsjechië in evenwicht na eerste dag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het Nederlands Davis Cup-team en Tsjechië staan na de eerste dag van hun kwalificatieduel op gelijke hoogte: 1-1. Na de nederlaag van Tallon Griekspoor tegen Jiri Vesely (5-7, 6-4, 6-4) trok Robin Haase de stand gelijk met een zege op Lukas Rosol: 6-2, 6-4.

Haase won op de hardcourtbaan in Ostrava op overtuigende wijze zijn partij. Hij had vijf van de zes eerdere ontmoetingen met Rosol verloren, maar dit keer kwam de 33-jarige Tsjech er niet aan te pas.

Haase deed weinig fout in de eerste set die hij begon met een break. Op eigen service gaf hij amper een punt prijs en in 28 minuten was de set binnen. Rosol, in 2014 nog 26ste van de wereld, maar inmiddels afgezakt naar de 140ste plaats, beet in het vervolg meer van zich af.

De Tsjech kon tot een stand van 3-3 mee met Haase, de nummer 54 van de wereld, maar in de zevende game sloeg de Nederlander toe. Op zijn tweede breekpunt zag hij Rosol een op het oog simpele bal in het net slaan en wist hij ook de tweede set binnen te halen.

Eerder op de dag begon de 22-jarige Griekspoor prima aan zijn Davis Cup-debuut. Hij speelde met veel lengte in zijn slagen, serveerde goed en nam in de eerste set een 2-0 voorsprong. Vesely brak nog terug, maar leverde de set uiteindelijk slordig in.

Daarna kwam de Tsjech, de nummer 97 op de wereldranglijst, op stoom en nam in de tweede set een voorsprong. Griekspoor, de nummer 211, beet zich wel vast in de set, maar kwam niet meer langszij.

Ook in de derde set plaatste Vesely al snel een break, maar hij werd daarna behandeld aan een pijnlijke teen. Griekspoor kwam vervolgens terug tot 4-4, maar zag de gehavende Tsjech toch nog ontsnappen en winnen.

STER reclame