Broer en zus Benno en Marloes de Ruwe na de uitspraak
NOS Nieuws

Nabestaanden Lucas de Ruwe willen geen hoger beroep

De nabestaanden van de doodgeslagen Lucas de Ruwe hopen dat er geen hoger beroep komt in de zaak tegen de dader, hoewel ze de straf veel te laag vinden. "Ik hoef hier niet nog een keer doorheen", zegt zus Marloes de Ruwe. Vanmiddag kreeg ze het vonnis van zes jaar cel te horen.

De 25-jarige Lucas de Ruwe uit Maarsbergen werd in juli in een Utrechtse grillroom neergeslagen door iemand met wie hij en zijn vrienden even daarvoor buiten een woordenwisseling hadden gehad. Hij overleefde dat niet. De dader, een Utrechter van 26, moet nu dus zes jaar de cel in.

"Te laag", noemt Marloes de Ruwe de straf. "Er staat een maximumstraf van tien jaar op, vervolgens wordt zeven jaar cel geëist, en dan krijg je zes jaar. Ik kan daar niet blij van worden."

Marloes en haar broer Benno hopen dat mensen voortaan beter nadenken na een opmerking en niet over gaan tot geweld. Benno refereert aan het nummer Zinloos van Lange Frans en Baas B., dat gaat over zinloos geweld:

'Is dit nou hoe de maatschappij met agressie omgaat?'

Marloes en Benno hebben vooral moeite met het oordeel van de rechter dat de dader handelde in een opwelling. "Als jij wegloopt na een lollige opmerking, tweeënhalve minuut later terugkomt nadat je even rustig een muziekje hebt geluisterd en vervolgens mijn kleine broertje van 25 vol in zijn gezicht slaat, dan denk ik niet dat dat een opwelling is."

Toch hopen de nabestaanden dat het Openbaar Ministerie de zaak laat rusten. "Dan zit je het komende jaar weer in een emotionele achtbaan", zegt Marloes. "Je moet weer door alles heen. De zitting opnieuw, de uitspraak opnieuw, het spreekrecht opnieuw. Nee."

Ik zag alleen iemand die heel boos was, en paar scheldwoorden eruit gooide en wegliep zonder ons aan te kijken. Dat getuigt niet van heel veel spijt.

Benno de Ruwe over de dader

Wat het OM ook zal beslissen, het lijkt er sowieso op dat de zaak een vervolg krijgt. Dader Dirk K. liep na het horen van zijn straf woedend de zaal uit en riep dat hij in hoger beroep gaat.

Volgens Benno de Ruwe zegt dat gedrag veel over de dader. "Twee weken geleden zei hij nog dat hij elke straf zou accepteren, wat de rechter ook zou opleggen. En nu zag ik alleen iemand die heel boos was, en paar scheldwoorden eruit gooide en wegliep zonder ons aan te kijken. Dat getuigt niet van heel veel spijt."

Marloes en Benno de Ruwe hopen dat de dood van hun broer ertoe leidt dat mensen meer over de gevolgen van geweld gaan nadenken. "Eén of twee klappen kunnen iemand fataal worden", zegt Benno. "Ik stel voor dat we daar met z'n allen over gaan nadenken. En het liefst een half jaar geleden. Want Lucas krijgen we niet meer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl