Sábliková wint laatste 3.000 meter voor WK, Visser slechts vierde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schaatsster Martina Sábliková heeft een week voor de wereldkampioenschappen afstanden laten zien dat ze nog altijd tot de favorieten behoort op de lange afstanden. Sábliková won vrijdagmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar de drie kilometer.

De Tsjechische domineerde jarenlang de drie en de vijf kilometer en won maar liefst elf keer het wereldbekerklassement. Haar laatste zege dateerde echter van maart 2017.

In Hamar bleek Sábliková de topvorm weer te pakken te hebben en was ze met 4.02,17 ruim anderhalve seconde sneller dan de nummer twee, Natalia Voronina.

Visser eindigt als vierde

Esmee Visser, de beste Nederlandse, kwam niet verder dan de vierde plaats. Zij zag de wereldbeker vooral als trainingswedstrijd voor de WK (waar ze alleen meedoet aan de vijf kilometer) en reed 4.04,39. Daarmee gaf Visser meer dan twee tellen toe op Sábliková.

"Eigenlijk heb ik best wel even de pest in", reageerde Visser. "Ik moet goed diep blijven zitten, twee handjes op de rug houden en de rust bewaren, maar dat heb ik niet gedaan."

Visser na vierde plaats: 'Sábliková is grotere favoriete dan ik op WK'

Visser wist donderdag nog niet of ze, met het oog op de WK, wel met het mes tussen de tanden wilde rijden. Dat deed ze uiteindelijk "een beetje half", erkende ze. "Je wil niet laten zien wat je kan. Misschien is het wel goed dat ze denken: nou...."

De winst van Sábliková kwam voor Visser niet als een grote verrassing. "Na de EK zag ik al dat ze goed zou worden. Ik zie haar als een grotere favoriete voor de titel dan ikzelf."

Op naar de WK

De WK afstanden in het Zuid-Duitse Inzell beginnen komende donderdag (7 februari). Op de openingsdag staat onder meer de drie kilometer voor vrouwen op het programma. De vijf kilometer wordt gereden op zaterdag 9 februari.

Ook dit weekend wordt er in Hamar geschaatst om wereldbekermedailles. Bekijk hieronder het programma:

Bekijk hier uitslag van de 3.000 meter voor vrouwen:

Uitslag: 3.000m (vrouwen)

STER reclame