Frank de Boer in Atlanta Atlanta United

Met grote ogen en open mond zag Frank de Boer hoe zijn oude club Ajax afgelopen zondag werd vernederd door Feyenoord. "Als ze dit tegen Real Madrid doen, krijgen ze er daar ook zes om de oren."

De Boer, van 2010 tot 2016 succesvol (vier titels) trainer in Amsterdam, zag de historische 6-2 vanaf het trainingscomplex van zijn nieuwe club Atlanta United in de Verenigde Staten. "Toen ik terugkwam van een bespreking stond het ineens 4-2. Verrassend, maar Feyenoord verdiende het dik en dik."

"Het begon al tegen Heerenveen", doelt de coach op de 4-4 tegen de Friezen, het eerste duel na de winterstop. "De restverdediging (spelers die in de defensie blijven bij een aanval, red.) was er niet. Dan kan elk team gevaarlijk worden tegen Ajax."

'Zonder restverdediging kan elk team gevaarlijk worden tegen Ajax'

De Boer kreeg in zijn periode als trainer van Ajax geregeld kritiek over zijn spelopvatting. Saai, te verdedigend, niet attractief genoeg; dat soort geluiden. Maar zo'n afstraffing in de belangrijkste competitiewedstrijd van het jaar is hem niet overkomen.

Kwetsbaar

De oud-international noemt drie oorzaken voor de enorme terugval na de winterstop. "Eerst die reis, in Orlando, wat toch niet helemaal ideaal is. Dan de transferperikelen met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, want dat gaat toch in de hoofden spelen. En: het ging allemaal zó goed, als je dan andere dingen gaat doen, ben je kwetsbaar. Dat is elke club."

Ajax moet daarom terug naar de basis, vindt De Boer. En zichzelf afvragen waarom ze zo succesvol zijn geweest in het eerste half jaar. "Doen ze dat niet, dan is zelfs Ajax kwetsbaar in de competitie."

NOS-verslaggever Kees Jongkind is in Atlanta voor een bezoek aan Frank de Boer, sinds eind december de trainer van Atlanta United, de regerend kampioen van de Amerikaanse Major League Soccer. Het resultaat is zondag te zien in Studio Sport en op NOS.nl.

STER reclame