"Ik kom hier voor vastgoed", zei de 20-jarige Hassan Alankouchi vorig jaar tegen de hotelmanager in Venezuela. Die belde zijn oom die makelaar is en regelde een afspraak. Inmiddels heeft Alankouchi twee huizen en drie appartementen in Venezuela, zo vertelt de in Lelystad geboren ondernemer.

Vanwege de economische en politieke crisis zijn de huizenprijzen in het Zuid-Amerikaanse land gekelderd. Er is overaanbod, mede doordat de afgelopen jaren zo'n drie miljoen mensen zijn gevlucht. Alankouchi zag een kans om te investeren. Want de huizenprijzen gaan weer stijgen zodra president Maduro vertrekt, denkt de jonge ondernemer.

"De druk op Maduro is nu zó ver opgevoerd. Mijn gevoel zegt dat hij sowieso op gaat stappen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hassan Alankouchi in Venezuela Hassan Alankouchi

Zowel de VS als het Europees Parlement heeft Juan Guaidó erkend als nieuwe interim-president. In de recente protesten tegen het regime van Maduro zijn tientallen mensen omgekomen en vele honderden Venezolanen opgepakt.

Guaidó was nog niet in beeld toen Alankouchi zijn huizen kocht in Venezuela. Hij had een tip gehad van een vriend. "Die zei: Venezuela vind ik wel wat voor jou om in te investeren." Daarna verdiepte hij zich in het land, "want het moet me wel aanspreken". Hij zag in Venezuela een parallel met het land dat zijn ouders waren ontvlucht: Irak. Ook daar was de huizenmarkt ingestort na de oorlog in 2003.

Alankouchi besloot de gok te wagen en pakte het vliegtuig naar Venezuela. Ondanks zijn onervarenheid op de vastgoedmarkt verliep dit proces naar eigen zeggen soepeltjes. "Zolang je het geld hebt is het niet moeilijk." De 20-jarige heeft een bedrijf dat huishoudelijke goederen importeert uit China en weer verkoopt in Nederland.

Ik dwing niemand om het te verkopen en betaal gewoon belasting.

Hassan Alankouchi

De groep buitenlandse investeerders die huizen koopt, is volgens Alankouchi klein. De makelaar en zijn partners doen voor zover hij weet ook zaken met een Fransman, een Japanner en een Duitser. Ook sprak de Nederlander in het vliegtuig naar hoofdstad Caracas met Chinese investeerders.

Morele bezwaren heeft Alankouchi niet. Het is voor hem een kwestie van vraag en aanbod. "De bevolking die zijn huis te koop zet wil er juist vanaf. Ik dwing niemand om het te verkopen en betaal gewoon belasting."

'Die is echt groot'

De inwoner van Lelystad heeft twee appartementen in miljoenenstad Maracaibo, een in Caracas en twee huizen in Valencia. Een van die twee huizen is in feite een villa van 850 vierkante meter. "Die is echt groot; zes kamers en drie badkamers. Het kostte 138.000 dollar."

In de tijd van president Chávez werden eigendommen van buitenlandse investeerders in Venezuela soms geconfisqueerd door de staat. Maar voor zo'n scenario is Alankouchi niet bang. "Dat is het risico als ondernemer. Ik verwacht niet dat het zal gebeuren."

Uiteindelijk wil hij niet alle huizen weer doorverkopen. De villa wil hij "sowieso" houden om er elk jaar naartoe te kunnen op vakantie.

STER reclame