NOS Voetbal

Stempel van 'nieuwe Zlatan' deert Willem II'er Isak niet: 'Druk hoort erbij'

Willem II-surprise Isak: 'Met talent alleen bereik je de top niet'

Met weemoed zagen Willem II en zijn supportersschare twee weken geleden Fran Sol uit Tilburg vertrekken. De Spaanse spits, op dat moment met dertien doelpunten goed voor de helft van de Willem II-productie in de eredivisie dit seizoen, had zich laten strikken door Dinamo Kiev.

Maar de ene publiekslieveling was nog niet vertrokken of de volgende kwam daar alweer uit de hoge hoed. Dat wil zeggen: de van Borussia Dortmund gehuurde Alexander Isak heeft alles in zich om tot een sensatie uit te groeien op de Nederlandse velden.

Want ze zullen hem in Zweden toch niet zomaar het etiket 'de nieuwe Zlatan' hebben opgeplakt?

Twee interlands

De 19-jarige zoon van Eritrese ouders lijkt geenszins gebukt te gaan onder die eervolle, maar tegelijkertijd hoge verwachtingen wekkende vergelijking. "Ik ben er niet echt mee bezig. Ik vind het ook niet zo belangrijk."

De 16-jarige Alexander Isak na een van eerste doelpunten voor AIK Solna

Isak heeft hoe dan ook een spectaculaire carrièrestart achter de rug. Hij was nog maar zestien toen hij debuteerde voor AIK Solna en in dat bekerduel meteen scoorde. Op zijn zeventiende speelde hij al twee interlands - zijn enige tot op heden overigens - en werd hij dankzij zijn treffer tegen Ivoorkust de jongste doelpuntenmaker voor Zweden ooit.

Geen wonder dat hij de aandacht trok van de Europese topclubs. Borussia Dortmund trok in januari 2017 aan het langste eind en maakte negen miljoen euro over naar AIK. Dat was een fractie meer dan het vorige Zweedse transferrecord uit 2001, toen Zlatan Ibrahimovic Malmö FF verruilde voor Ajax.

Doelgericht

Daar valt de naam van de illustere spits alweer. Isak beseft echter dat hij nog een lange weg moet gaan om ook daadwerkelijk in diens voetsporen te kunnen treden. "Met talent alleen bereik je de top niet. Talent hebben is één, maar om verder te komen, moet je hard werken."

Alexander Isak valt in bij Willem II

Zijn eerste minuten in het Willem II-shirt - hij viel zondag na een uur in tegen FC Utrecht - oogden veelbelovend. Koud in het veld troefde hij Utrecht-doelman David Jensen al af en moest Timo Letschert op de lijn redding brengen voor de gastheren. Aan doelgerichtheid geen gebrek in ieder geval.

Of het genoeg is om de populaire Sol te doen te vergeten, moet nog even worden afgewacht. "Ik hoorde dat hij een goede speler was die veel scoorde", zegt Isak.

Vanaf nu zullen de Tilburgse ogen op hem gericht zijn. Verwachtingsvolle ogen. "Natuurlijk, de verwachtingen horen ook hooggespannen te zijn. Die druk hoort er te zijn. Maar dat is geen probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl