De Italiaanse premier Conte EPA

Italië zit na vier jaar weer in een recessie. Dat blijkt uit cijfers over het vierde kwartaal in 2018. Toen kromp de Italiaanse economie voor de tweede keer achter elkaar, berekende statistiekbureau Istat.

Italië is de derde economie van Europa. De recessie in het land is daarom ook een oorzaak voor de stagnerende groei in de Eurozone; in het vierde kwartaal groeide de Eurozone met slechts 0,2 procent.

De economie van Italië kwakkelt al jaren. Onder meer door de torenhoge staatsschuld van het land; ruim 2300 miljard, na die van Griekenland relatief de hoogste van de Eurozone. Daarnaast is de belastingmoraal in Italië laag, kampt het land met hardnekkige corruptie en is de vergrijzing hoog.

Politieke onrust

Vorig jaar maart werden de verkiezingen in Italië gewonnen door de populistische partijen Vijfsterrenbeweging en Lega. De partijen kwamen aan de macht door onder meer te beloven dat er een basisinkomen voor de armen kwam, een verlaging van de pensioenleeftijd en lagere belastingen voor ondernemers.

Dat was volgens correspondent Angelo van Schaik "Sinterklaas spelen met geld dat er niet is". Daarnaast botste de nieuwe eurosceptische regering botste geregeld met Brussel, onder meer over de begroting.

Een eerste begroting werd zelfs afgekeurd omdat Italië het tekort laat oplopen.

De Italiaanse premier Conte zei gisteren op een bijeenkomst in Milaan al uit te gaan van een nieuwe recessie. Hij zei ook meteen te verwachten dat de Italiaanse economie in de tweede helft van 2019 weer aantrekt.

STER reclame