Bij Chicago is het kwik tot onder de -20 gedaald
NOS NieuwsAangepast

Doden door extreme kou in VS, leven in midwesten ligt grotendeels stil

In de VS zijn zeker tien mensen omgekomen door extreem winterweer. Op sommige plaatsen zijn temperaturen beneden de -40 graden Celsius gemeten.

In een deel van het midwesten van de VS is het leven grotendeels tot stilstand gekomen. Scholen, winkels en overheidsinstanties zijn dicht en de postbezorging ligt stil. Ook het vliegverkeer is ontregeld. Duizenden vluchten zijn geannuleerd.

De vrieskou levert ook indrukwekkende beelden op:

Zo ziet de extreme vrieskou in de VS eruit

Rond Chicago, waar het kwik zich tussen de -20 en -30 beweegt, is het treinverkeer stilgelegd. Op veel plaatsen zijn 'warmtecentra' en politiebureaus opengesteld voor daklozen.

Enkele slachtoffers van het barre winterweer werden dood op straat gevonden. Het gaat om ouderen, maar ook twee studenten overleefden de extreme vrieskou niet. In de staat Illinois wist de politie 21 mensen uit een bus te redden die was gestrand nadat de motor door de kou was uitgevallen.

  • AFP
    Voetgangers trotseren de kou in New York
  • EPA
    Gestrande reizigers op een van de luchthavens van Chicago
  • AFP
    IJzige kou boven de North Branch Chicago River

De lage temperaturen worden veroorzaakt door ijskoude wind uit het poolgebied. Die trekt nu langzaam ook naar het oosten van de VS.

Canada

Ook in Canada is het veel kouder dan normaal. De temperaturen lopen uiteen van -32 tot -40 graden. Vanwege de wind kan het aanvoelen als -50.

De Canadese wegenwacht heeft het ook een stuk drukker dan normaal. Zo komen er op sommige dagen 3000 telefoontjes van mensen met autopech binnen, terwijl er op normale winterdagen zo'n 450 bellers zijn.

Extreme hitte in Australië

Australië, waar het zomer is, heeft juist te maken met extreme hitte. Het land zucht onder een record-hittegolf die al weken aanhoudt. In Sydney liep het kwik deze week een enkele keer op tot zo'n 35 graden Celsius. Bewoners van zo'n 45.000 huizen in de stad kregen vandaag te maken met stroomuitval. Mensen kwamen vast te zitten in liften, verkeerslichten vielen uit en een ziekenhuis kwam zonder elektriciteit te zitten.

Stroomleverancier Ausgrid onderzoekt de oorzaak van de storing. Stroomstoringen tijdens hittegolven worden vaak veroorzaakt door het intensieve gebruik van airconditioningsystemen. Ook eerder deze maand viel de stroom op sommige plaatsen uit.

Het Australische weerbureau heeft gewaarschuwd dat het hete, droge weer aan kan houden tot eind april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl