Fernando Gaviria drukt zijn wiel net iets eerder over de streep dan Peter Sagan Getty Images

Sprinter Gaviria slaat opnieuw toe, ploeg-Deceuninck niet bij ceremonie

tijd van publicatie

De Ronde van San Juan kent tot nu weinig variatie als het om de ritzeges gaat. Na een sprintzege in de eerste etappe van Fernando Gaviria en twee overwinningen voor Julian Alaphilippe werd de vierde etappe opnieuw een prooi voor Gaviria.

Na bijna 185 kilometer koers werd de Colombiaan van UAE Emirates in een zetel afgezet door zijn ploeggenoot Simone Consonni. Met zijn tweeën wisten ze Peter Sagan ook nog een beetje op te houden, waardoor de Slowaak genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Álvaro Hodeg (Deceuninck-Quickstep) werd derde.

Vrijdag bergop

De Fransman Alaphilippe van Deceuninck-Quickstep blijft leider in het klassement, al kroop Gaviria dankzij de bonificaties wel wat dichterbij. Een gooi naar de eindzege lijkt echter te veel gevraagd voor de Colombiaanse sprinter want vrijdag is de eerste en enige aankomst bergop.

Zondag eindigt de Argentijnse rittenkoers in de provinciehoofdstad San Juan.

Geen podiumceremonie

Na afloop van de rit verschenen de renners van Deceuninck overigens niet op het podium. Leider Alaphilippe, nummer drie Hodeg en Remco Evenepoel (leider in het jongerenklassement) hadden daar moeten verschijnen volgens de regels van wielerunie UCI, maar volgens een woordvoerder van de ploeg voelden de renners zich niet goed.

Het zou geenszins een boycot van de organisatie zijn geweest vanwege de uitsluiting van collega-renner Iljo Keisse, verklaarde de ploeg tegen Sporza. Keisse werd eerder op de dag uit koers genomen vanwege seksistisch gedrag.

De 36-jarige Belg was op zeer suggestieve wijze achter een vrouw gaan staan voor een foto. Nadat die foto in de openbaarheid was verschenen, kreeg Keisse veel kritiek en de vrouw diende bij de politie een klacht in.

De organisatie van de koers vroeg de ploegleiding vervolgens om maatregelen te nemen tegen Keisse, maar de renner ging gewoon van start in de derde etappe. Na afloop kwam de koersleiding alsnog in actie, mede omdat een plaatselijke rechter de vrouw gelijk had gegeven en Keisse had beboet met 3.000 pesos (ongeveer 70 euro).

STER Reclame