De beheerder van de Japanse kerncentrale Fukushima I zegt dat het gevaar in twee van de zes reactoren is geweken. In de reactoren is de afgelopen dagen zoveel water gepompt dat de temperatuur voldoende is gedaald. De situatie is onder controle.

Het gaat om de twee reactoren die het minst zijn beschadigd bij de aardbeving en de tsunami van vorige week vrijdag. De Japanse brandweer heeft de afgelopen dagen honderden tonnen water op de reactoren gespoten.

In de andere vier reactoren is het nog niet gelukt om de temperatuur voldoende naar beneden te krijgen.

Er zijn 300 mensen aan het werk bij de centrale. Technici proberen het koelsysteem in vier van de zes reactoren aan de praat te krijgen. Ze hopen dat de pompen snel weer kunnen werken.

Radioactief

De omgeving van de kerncentrale in Fukushima is licht radioactief besmet. Ook het kraanwater en voedsel dat in de omgeving is verbouwd bevat kleine hoeveelheden radioactieve stoffen.

Melk en spinazie tot 120 kilometer van Fukushima bevat meer radioactieve stoffen dan volgens de Japanse wet is toegestaan. In Taiwan is een lading besmette bonen uit Japan aangetroffen.

Nederland

In Nederland heeft de Stichting Veilige Haven gewaarschuwd voor Japanse containers en schepen. Eén container zal volgens de stichting geen gevaar opleveren, maar een grote stapel containers bij elkaar kan wel te veel straling produceren.

Anderen vinden die waarschuwing zwaar overdreven. Volgens de Rotterdamse haven is het onzin. Het bedrijf zegt dat de Japanners zeer zorgvuldig werken en verwacht geen radioactieve lading op Japanse schepen.

Dodental

Het officiële dodental van de aardbeving en de tsunami staat op 8133. Er worden nog 12.272 mensen vermist. Ruim 450.000 mensen zijn dakloos geworden.

STER reclame