Sneeuw in Kloetinge NOS Ooggetuige / Erica van Leeuwen-de Bruijn

Het sneeuwfront trekt langzamer over het land dan verwacht. De zware ochtendspits, waar de verkeersdiensten rekening mee hielden, is uitgebleven. Een woordvoerder van de ANWB sprak zelfs van een heel rustige spits.

In Zeeland ligt inmiddels een laagje sneeuw van een paar centimeter, wat te zien is op een webcam in Terneuzen. Ook Zuid-Limburg kleurt hier en daar wit, net als het zuiden van de provincie Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant.

In het zuiden en zuidoosten van het land wordt tot 5 centimeter sneeuw verwacht. Op andere plaatsen valt vandaag 1 tot 3 centimeter. De verwachting is dat het in Groningen en Friesland pas aan het eind van de middag gaat sneeuwen.

Het KNMI heeft code geel afgegeven.

NS en ProRail zetten 20 procent minder treinen in dan op een normale werkdag. Treinen die normaal elk kwartier rijden, rijden nu op veel plekken elk half uur. Elke tien minuten een trein, wordt vandaag elke vijftien minuten een trein.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid. De organisatie zet 1200 mensen in bij de gladheidsbestrijding. "Samen met 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers werken zij continu om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen en de gladheid te bestrijden. Met al dit materieel leggen de strooiwagens binnen twee uur 10.000 km over alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen", aldus Rijkswaterstaat. Op een speciale website is te zien waar is gestrooid en waar momenteel wordt gestrooid.

Ook geeft de organisatie nog andere tips:

Ook Schiphol staat klaar met sneeuwschuivers en medewerkers. Die worden ingezet om de start- en landingsbanen schoon te houden bij veel sneeuw. De KLM schrapte gisteren al twintig vluchten voor vandaag. Het bedrijf beslist op basis van de weersverwachting of er meer vluchten worden geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij raadt reizigers aan om de website in de gaten te houden.

Ook door Schiphol wordt aangeraden om informatie in te winnen over de reis voordat je op pad gaat.

Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport verwachten geen problemen.

VS

Van hele andere orde is de kou in de Verenigde Staten. Daar gaat het de komende tijd heel hard vriezen. Op sommige plekken levert het al flink wat problemen op.

Extreme kou in de VS: Watervallen bevroren, scholen dicht, chaos op de weg

STER reclame