Julian Alaphilippe AFP

De Fransman Julian Alaphilippe is de nieuwe leider in de Ronde van San Juan. De Deceuninck-renner won de derde rit, een individuele tijdrit over twaalf kilometer, en nam de leiderstrui over van Fernando Gaviria, winnaar van de eerste etappe.

Het 19-jarige Belgische talent Remco Evenepoel mocht even dromen van zijn eerste zege als prof: op het geheel vlakke parcours (een rechte weg van zes kilometer die twee keer afgelegd moest worden, met halverwege een bocht als enige obstakel) was hij bij het meetpunt verreweg het snelste.

Alaphilippe, die ook de tweede etappe al won, gaf net als Valerio Conti tien seconden toe na zes kilometer. Conti bleef Evenepoel net voor, Alaphilippe bleek twaalf tellen sneller.

Keisse gediskwalificeerd

Iljo Keisse werd uit de race gehaald vanwege seksistisch gedrag. De organisatie verwijt hem dat hij de reputatie en goede naam van de koers en het wielrennen in het algemeen in diskrediet heeft gebracht.

De 36-jarige Belg was op zeer suggestieve wijze achter een vrouw gaan staan voor een foto. Nadat die foto in de openbaarheid was verschenen, kreeg Keisse veel kritiek. De Argentijnse vrouw in kwestie diende bij de politie een klacht in tegen hem.

De organisatie vroeg de ploegleiding van Deceuninck om maatregelen te nemen tegen Keisse, maar de ploeg liet hem gewoon van start gaan in de derde etappe. Na afloop kwam de koersleiding alsnog in actie, mede omdat een plaatselijke rechter de vrouw gelijk had gegeven en de renner had beboet met 3.000 pesos (ongeveer 70 euro).

STER reclame