Premier May in het Britse Lagerhuis
NOS NieuwsAangepast

Lagerhuis wil alternatief voor kwestie Ierse grens, May moet terug naar Brussel

Het Britse Lagerhuis heeft met een kleine meerderheid het amendement aangenomen dat erop aanstuurt dat de 'backstop' uit het brexit-akkoord wordt geschrapt. 317 parlementariërs stemden voor het Brady-amendement en 301 tegen. Dat betekent dat premier May opnieuw naar de Europese Unie zal gaan om te proberen de onderhandelingen over de deal te heropenen.

May kreeg de noodzakelijke steun van een groep Conservatieve parlementariërs die bij de stemming over het oorspronkelijke akkoord op 15 januari tegen stemden. Het akkoord, waarover twee jaar was onderhandeld, werd toen verworpen met een grote meerderheid.

Nieuwe kans

"Een stem voor het Brady-amendement is een stem om de premier de kans te geven te laten zien of ze een akkoord kan bereiken waarmee we kunnen instemmen. Zo niet, dan voelen we ons er niet aan gehouden", verklaarde de groep in aanloop naar de stemming.

Deze uitkomst wordt gezien als een kleine overwinning voor premier May, waarmee ze tijd koopt. Ze zal de EU erop wijzen dat het parlement haar steunt in haar poging de deal open te breken. In een eerste reactie zei ze dat het nu duidelijk is dat er een weg is die kan leiden tot een aanzienlijke, solide meerderheid in het Lagerhuis om de EU met een akkoord te verlaten.

De backstop is het grootste pijnpunt in de brexit-onderhandelingen. Hier leggen we uit wat het is:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, liet meteen na de stemming weten dat de backstop onderdeel is van het akkoord en dat daarover niet opnieuw valt te onderhandelen. Het akkoord blijft de beste en enige manier om het vertrek van de Britten uit de Europese Unie goed te laten verlopen, liet hij weten. Ook de Ierse regering sluit zich hierbij aan.

De backstop is het onderdeel van het oorspronkelijke akkoord waarmee de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit open wordt gehouden. Dat is van belang voor zowel de EU als de Britten, maar de Britten zijn het niet eens met de manier waarop het nu in het akkoord staat. Ze willen het anders regelen, maar hebben nog geen alternatieven aangedragen.

No-deal-brexit uitsluiten

Het Lagerhuis nam ook het Spelman-amendement aan, waarin de regering wordt opgeroepen een no-deal-brexit uit te sluiten. Maar er staat niet in hoe de regering daartoe zou kunnen worden gedwongen. De overwinning was nipt: 318 voor en 310 tegen. Premier May was hiertegen. De enige manier om een no-deal-brexit van tafel te krijgen is volgens haar een akkoord met de EU.

Vijf andere amendementen haalden het niet. Daaronder was ook de oproep van Labour-politicus Cooper om wettelijk vast te leggen dat de brexit niet op een no-deal kan uitdraaien. Het voorstel was om de brexit-datum van 29 maart uit te stellen als er op 26 februari nog geen akkoord zou zijn waarmee het Lagerhuis kon instemmen. 298 parlementariërs stemden voor het Cooper-amendement, 321 tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl