Darude bij zijn bekendmaking als Finse Songfestival-inzending
NOS Nieuws

Darude van Sandstorm (dududududun) voor Finland naar Songfestival

Hij had 19 jaar geleden een hit, werd een cultheld op internet en staat in mei op het Eurovisie Songfestival. Dj en producer Darude is dit jaar de Finse inzending op het Songfestival, meldt de artiest op Twitter.

"Het is zo'n grote eer mijn land op deze manier te vertegenwoordigen", zegt Darude. Hij zal het podium delen met de Finse zanger Sebastian Rejman.

De 43-jarige Ville Virtanen, zoals Darude eigenlijk heet, is vooral bekend van het nummer Sandstorm. Deze dancetrack werd rond de eeuwwisseling een wereldwijde hit en stond afgelopen jaar op 1513 in de Top 2000 van NPO Radio 2.

De dj refereert ook aan zijn bekendste nummer in de tweet. "Na bijna elk optreden vertellen mensen mij dat ze muziek begonnen te maken dankzij Sandstorm."

Het instrumentale dansnummer werd ook op internet een hit. Een aantal bekende gamers gebruikte het als achtergrondmuziek in hun YouTubevideo's. De vraag "What's that song?" gevolgd door het antwoord "Darude - Sandstorm" groeide uit tot meme. Nog steeds is het bij willekeurige filmpjes een veelgebruikte reactie.

Cultstatus

Ook verschenen er allerlei parodieën. Bijvoorbeeld door iemand die op een speelgoedtrompet het bekende deuntje naspeelde.

Op internetforum Reddit plaatste iemand de 'tekst' van het nummer. Het werd een Engelse fonetische opsomming van de melodie: "Duuuuuuuuuuun, dun dundundundundun."

Virtanen was ook verbaasd over zijn online cultstatus. "Ik heb geen idee waarom het zo uit de hand is gelopen", zei hij in 2016 in een interview met Vice.

De aandacht heeft de dj in ieder geval geen windeieren gelegd. Zijn in 2009 op YouTube geüploade hit is 143 miljoen keer bekeken. De artiest wordt de laatste jaren naar eigen zeggen steeds vaker geboekt voor optredens over heel de wereld. Darude zei ook dat hij samen met zijn team de internethype rondom Sandstorm heeft aangewakkerd. "We hebben sommige memes gevoed."

Kiezen uit drie nummers

Welk nummer de Finse dj in Tel Aviv gaat spelen, is nog onbekend. Het Finse publiek mag begin maart kiezen uit drie nummers, die door Darude zijn geproduceerd. Sebastian Rejman is de zanger.

Het Songfestival is in mei. Namens Nederland treedt singer-songwriter Duncan Laurence op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl