NOS Nieuws

Spaanse OM eist jaar cel tegen treiterende PSV-fans

Drie PSV-fans die in 2016 bedelaars kleineerden op het Plaza Mayor in Madrid moeten als het aan het Spaanse Openbaar Ministerie ligt een jaar de cel in. Ook eist de aanklager dat de fans 600 euro betalen aan elk van de vier vrouwen die op het centrale plein van de Spaanse hoofdstad werden getreiterd.

In maart 2016 reisden zo'n 3000 fans van PSV naar Madrid voor de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid. Aan de vooravond van die wedstrijd gooide een klein groepje PSV'ers muntjes naar bedelaars. Ook lieten ze de vrouwen zich opdrukken voor geld en zouden ze een biljet van 5 euro in brand hebben gestoken. Internetbeelden van het incident veroorzaakten veel ophef.

Toenmalig premier Rajoy van Spanje sprak z'n afschuw uit over het "zieke gedrag" van de fans. De daders werden in Nederland opgespoord en PSV gaf een aantal fans stadionverboden tussen de een en drie jaar. Clubdirecteur Gerbrands zei kort na het incident dat de daders spijt hadden van hun actie en dat een van hen zijn baan was kwijtgeraakt vanwege het incident.

Wanneer de Spaanse rechter uitspraak doet tegen de drie verdachten is nog onduidelijk. Ook is niet bekend of ze een eventuele gevangenisstraf daadwerkelijk moeten uitzitten. In Spanje hoeft een celstraf van twee jaar of minder meestal niet te worden uitgezeten als iemand niet eerder is veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl