De massale vissterfte in de Darling-rivier AFP

Honderdduizenden vissen zijn de afgelopen dagen doodgegaan in de Australische rivier Darling in de zuidoostelijke deelstaat New South Wales. Gevreesd wordt dat het einde van de sterfte nog niet in zicht is.

De rivier ziet op plekken wit van de dode vissen. Volgens inspecteurs zijn ze gestorven door zuurstoftekort, veroorzaakt door een plotselinge daling van de temperatuur na een lange periode van hitte.

Er zijn verschillende verklaringen voor de onderliggende oorzaken. Volgens de overheid is de ernstige droogte waarmee het land te maken heeft het probleem, maar experts en inwoners denken dat de sterfte wordt veroorzaakt door vervuiling van de Darling door de teelt van katoen. De rivier is onderdeel van het Murray-Darling-riviersysteem dat zich over duizenden kilometers en verschillende staten uitstrekt.

De Australische senator Rex Patrick twitterde over de massale vissterfte.

De voor het water verantwoordelijke minister Niall Blair bracht gisteren een bezoek aan het gebied. De enige oplossing is volgens hem het toelaten van zoet water in het riviersysteem. "Maar dat is op dit moment gewoon niet mogelijk", zei hij. Door de langdurige droogte en de extreme hitte is er sprake van een tekort aan water.

Inwoners van Menindee, dat aan de Darling grenst, zijn boos op Blair. Ze verstoorden zijn bezoek aan het gebied en vinden dat hij meer moet doen aan de vervuiling, die volgens hen wordt veroorzaakt door de katoenteelt langs de rivier. Daarbij worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van massale vissterfte in de Darling. Een paar weken geleden stierven zeker een miljoen vissen door het lage waterpeil en een gebrek aan zuurstof. Mogelijk zat er ook een giftige algensoort in het water. Ook rond kerst vorig jaar zijn honderdduizenden vissen doodgegaan.

STER reclame