Voor het pistool op zijn wang krijgt Mitchell een laserbehandeling
NOS Nieuws

Een baan vinden met een pistool op je wang: 'Niemand wil zo iemand hebben'

Jaren geleden besloot hij er een te nemen, maar nu beperkt het zijn kansen op de arbeidsmarkt. Mitchell voelde zich depressief toen hij besloot een pistool op zijn jukbeenderen te tatoeëren. Nu hij op zoek is naar een baan zit het 'm in de weg. "Na het sollicitatiegesprek word ik opgebeld: de baas wil niet zo iemand over de werkvloer hebben."

En Mitchell is niet de enige. Steeds meer mensen zeggen last te hebben van de tatoeage die zij jaren geleden besloten te nemen. Deelnemers aan de campagne 'Dag tattoo, hallo baan', die vandaag van start is gegaan, kunnen tatoeages op zichtbare plekken laten verwijderen. Meer dan honderd mensen hebben zich aangemeld.

Andy Han heeft een laserkliniek en is initiatiefnemer van de campagne. Hij probeert mensen te helpen die, in welke sociale situatie dan ook, hinder ondervinden van hun tatoeage. "De campagne is niet alleen bedacht voor mensen die niet aan een baan komen", legt hij uit. "We hebben ook iemand gehad die fuck you op zijn handen had staan, en voor het eerst naar zijn schoonouders moest. Ook hij werd beoordeeld op zijn tatoeage."

Bekijk hier het verhaal van Mitchell, die al zijn tatoeages wil laten verwijderen:

'Een bloemetje in je nek is heel anders dan een doodskop'

De campagne is niet alleen om de werklozen weer aan een baan te helpen. Deelnemers zijn ook verplicht mee te werken aan een documentaire, die zal worden getoond op middelbare scholen. "Daar zitten namelijk de jongelui die we bewust moeten maken van hoe bepalend de plek van een tatoeage is", zegt Andy Han.

Ook steeds meer popidolen, rappers en sporters hebben tatoeages. "Dus jongeren denken dat het algemeen geaccepteerd is, maar dat zijn mensen die financieel onafhankelijk zijn. Jij moet na je studie gewoon solliciteren en dan kan het echt een punt zijn", zegt Han.

Mitchell hoopt vooral dat jongeren die een tatoeage nemen er goed over nadenken. "Doe het wanneer je nuchter bent. Ik liet mijn tatoeage zetten toen ik depressief was, ik vind dat je dan niet helemaal nuchter kunt nadenken."

Een tatoeage kan ook in je voordeel werken.

Eva Jaspers

Dat je per definitie geen baan kunt vinden door een tatoeage op je handen, hoofd of hals is niet zo, vertelt Eva Jaspers, socioloog van de Universiteit Utrecht. "Wat we zien is dat discriminerende, of voor bepaalde groepen aanstootgevende tatoeages afschrikkend kunnen werken voor werkgevers. Een extreemrechtse tatoeage in je gezicht vergroot waarschijnlijk niet de kans op de arbeidsmarkt."

Maar een tatoeage kan ook in je voordeel werken. "Bijvoorbeeld als je barman wil worden in een extreem hippe tent, of stylist of muzikant. Dan kunnen tatoeages ook een signaal geven dat je geschikt bent voor de baan." Mitchell erkent dat: "Een bloemetje in je nek is wel wat anders dan een doodskop."

Het heeft dus heel erg te maken met de associaties die een werkgever bij jouw kenmerken heeft, legt Jaspers uit. "Het maakt dus uit of jouw werkgever tatoeages associeert met een hippe en verzorgde stijl, of dat een werkgever het ziet als iets wat onverzorgd is."

Onbewuste discriminatie

Dat veel werkgevers een tatoeage associëren met iets negatiefs, heeft volgens Jaspers te maken met 'statistische discriminatie'. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een tatoeage meer drinken. "Veel werkgevers denken daardoor: mijn sollicitant zal dus ook wel graag een borrel lusten."

Dat sollicitanten worden afgewezen door hun uiterlijke kenmerken betekent niet dat werkgevers bewust zeggen dat ze niemand willen met dit kenmerk. "Veel werkgevers zijn zich er niet van bewust en zeggen: ik discrimineer niet. Dat denken ze dan ook echt. Maar het gebeurt wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl