ANP
NOS NieuwsAangepast

Rijksrecherche onderzocht vorig jaar 27 politie-schietincidenten

De politie was vorig jaar betrokken bij 27 schietincidenten waarbij doden en gewonden vielen. Vorig jaar vielen er drie doden en raakten 26 mensen gewond, meldt de Rijksrecherche.

Bij één incident vielen drie gewonden. Dat was afgelopen december in Winterswijk. Een van de gewonden was een agente.

De Rijksrecherche doet standaard onderzoek naar zaken waarbij politieagenten gebruik hebben gemaakt van hun vuurwapen, met doden of letsel als gevolg. Na zo'n onderzoek bepaalt het Openbaar Ministerie of gebruik van het vuurwapen door de politie rechtmatig was.

Dodelijk afloop

Onder de zaken met dodelijk afloop is bijvoorbeeld een incident in januari vorig jaar in Amsterdam. De politie schoot toen een man neer die in een woning ruzie had met een andere man. Hij overleed ter plekke. Volgens het OM nadert dit onderzoek de eindfase. Binnen drie weken wordt duidelijk of het wapengebruik in dit geval rechtmatig was.

Eind mei werd in Schiedam een man neergeschoten die op zijn balkon met een bijl zwaaide. Een arrestatieteam viel uiteindelijk zijn woning binnen, waar hij agenten bedreigde en een politiehond doodstak. De man werd neergeschoten en overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. Dit onderzoek is door de Rijksrecherche inmiddels afgerond en ligt bij het OM in Rotterdam voor ter beoordeling.

In Leeuwarden overleed vorig jaar maart een man tijdens zijn aanhouding na een ruzie. De man verzette zich en werd onwel. De status van dit onderzoek is niet bekend.

Forse daling

Vorig jaar was voor het eerst een forse daling te zien in het aantal gewonden bij schietincidenten. Toen vielen er 23 gewonden, tegen 34 een jaar eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl