NOS SchaatsenAangepast

Leerdam maakt favorietenrol waar en grijpt nationale sprinttitel

Jutta Leerdam is voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioen sprint geworden. Het 20-jarige schaatstalent won op de KPN NK sprint in Thialf drie van de vier afstanden.

Nadat zij zaterdag zowel de 500 als de 1.000 meter op haar naam had geschreven, moest zij op de tweede 500 meter zondag haar meerdere erkennen in Letitia de Jong.

Op de tweede 1.000 meter liet ze echter zien in vorm te verkeren. Ze reed knap naar 1.13,99, een verbetering van haar persoonlijk record, en was daarmee ruim een seconde sneller dan De Jong (1.15,03).

"Dit wilde ik zo graag, dus ik ben echt heel blij", vertelde Leerdam. "Ik had vandaag wel een beetje last van mijn lies, dus dat was niet ideaal, maar het ging toch goed. Ik mag niet klagen."

In haar eerste jaar bij de senioren veroverde Leerdam meteen haar eerste nationale sprinttitel en daarmee pakte ze ook een ticket voor de wereldkampioenschappen sprint, die op 23 en 24 februari in Heerenveen worden verreden.

"Beter dan dit had ik het niet kunnen wensen", aldus Leerdam. "Dit geeft heel veel zelfvertrouwen en vleugels voor de WK sprint."

Achter Leerdam werd De Jong, Nederlands kampioen van vorig jaar, tweede. Sanneke de Neeling pakte het brons. De Jong en De Neeling plaatsten zich zodoende ook voor de WK sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl