NOS Schaatsen Aangepast

Achtereekte verslaat 'supergoede' Beune en wint 'fantastisch' NK allround

ANP

Carlijn Achtereekte is in Heerenveen voor het eerst in haar schaatscarrière Nederlands kampioene allround geworden. Op de 5.000 meter versloeg ze in een rechtstreeks duel haar grote concurrente en ploeggenote Joy Beune, die na drie afstanden nog aan de leiding ging.

Daarmee pakte Achtereekte ook het laatste startbewijs voor de WK allround. De 19-jarige Beune, die zaterdag de 500 meter won, een goede 3.000 meter reed en ook de 1.500 meter won, verdedigde een voorsprong van 6,41 seconden op de 28-jarige Achtereekte.

Aanvankelijk bleef Beune, de regerend wereldkampioene allround bij de junioren, in het spoor van Achtereekte op de 5.000 meter, maar ze moest haar toch laten gaan. Het verschil op de eindstreep was voor Achtereekte genoeg: 6.49,81 om 6.58,94.

De olympisch kampioene op de 3.000 meter won uiteindelijk met 0,28 seconden voorsprong op Beune. "Echt fantastisch", vertelde Achtereekte. "Die laatste rondjes werd het bijna zwart voor mijn ogen, maar het publiek sleepte mij er doorheen."

"Joy reed zo goed, ze ging meteen in de aanval en dat verraste mij", aldus Achtereekte. "Je schudt haar ook niet zomaar af, maar ik focuste op mijzelf en de rondjes gingen goed. Maar, complimenten aan Joy. Ze reed een superknap toernooi en ze heeft het me heel moeilijk gemaakt."

Het was voor Beune bovendien pas haar tweede wedstrijd over 5.000 meter in haar schaatscarrière. Beune en Achtereekte reden een dik persoonlijk record en hun totalen waren het derde en vierde puntentotaal ooit gereden in Thialf.

De tijden waren trouwens niet genoeg voor de overwinning op de 5.000 meter, want die zege ging naar Esmee Visser.

Visser, die na drie afstanden nog vijfde stond in het algemeen klassement met een achterstand van ruim 30 seconden op Beune, stuntte door een fantastische slotrit te rijden op haar verjaardag. "Wat een mooi verjaardagscadeau", vertelde Visser. "Het lijkt eigenlijk een grote grap!"

De olympisch kampioene verbeterde het twaalf jaar oude baanrecord (6.49,31) van Martina Sáblíková in Thialf en klom dankzij haar 6.47,47 naar de derde plaats in het eindklassement. "Die bronzen medaille is eigenlijk een grotere verrassing", aldus Visser. "Een baanrecord en een derde plaats: echt bizar."

Het klassement van de vrouwen bij de NK allround

STER reclame