NOS Sport

Weergaloze Djokovic degradeert Nadal tot figurant in finale Australian Open

Djokovic heer en meester in Australian Open-finale tegen Nadal

Een weergaloze Novak Djokovic heeft voor de zevende keer de Australian Open gewonnen. De mondiale nummer één won de eenzijdige eindstrijd van een gedesillusioneerde Rafael Nadal met 6-3, 6-2, 6-3.

De Serviër is de eerste die de titel in Melbourne nu zeven keer heeft gewonnen. Roy Emerson en Roger Federer hebben zes eindzeges achter hun naam.

Record

Djokovic komt met zijn vijftiende grandslamtitel weer dichter bij het recordaantal van Roger Federer (20) en Nadal (17) in het mannentennis.

Rafael Nadal feliciteert Novak Djokovic met diens zege op de Australian Open

De onstuitbare Serviër won de laatste drie majors. Mocht Djokovic in juni ook de winst op Roland Garros grijpen, dan heeft hij na het seizoen 2015-2016 opnieuw alle titels op een grandslamtoernooi in bezit.

Eenzijdig

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de 53ste ontmoeting tussen Djokovic en Nadal - met een tussenstand van 27-25 in het voordeel van de Serviër - na hun dominante zeges in de halve finales, maar de eindstrijd werd een Servische masterclass.

Djokovic was vanaf de start heer en meester door Nadal onder druk te zetten. Hij sloeg harde backhands naar de forehand van de Spanjaard, die de finale zonder setverlies had bereikt.

De nerveus startende Nadal, die juist in het toernooi veel indruk had gemaakt met zijn verbeterde service, had geen antwoord op dat spel van Djokovic. Hij kwam er bovendien ook niet aan te pas op de service van de Serviër.

Djokovic verloor tot het begin van set drie maar zes punten op eigen service. Nadal, die in 2009 zijn enige titel in Melbourne won, creëerde in de zesde game van set drie zijn enige breekpunt van het duel. Djokovic stond een ommekeer in de wedstrijd echter niet toe.

'Misschien mijn beste grandslamfinale ooit'

De Serviër sloeg in de partij maar negen onnodige fouten. "Dit was misschien wel mijn beste grandslamfinale ooit", zei Djokovic zichtbaar geëmotioneerd. Hij is sinds medio 2018 terug op topniveau na een langdurige blessure aan de elleboog.

"Vandaag was niet mijn beste dag, maar dat kwam door iemand die veel beter was dan ik", erkende Nadal zijn verlies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl