NOS NieuwsAangepast

20 doden na dubbele aanslag op kathedraal Filipijnen

Op de Filipijnen zijn 20 mensen om het leven gekomen bij twee explosies bij een kathedraal. Dat gebeurde op het eiland Jolo, in het zuiden van het land. Ook raakten 81 mensen gewond. In de verwarring na de aanslagen werden aanvankelijk meer doden gemeld, maar later bleek dat slachtoffers dubbel waren geteld.

De terroristische groepering Islamitische Staat heeft de aanslag op de rooms-katholieke gelovigen opgeëist.

Volgens lokale veiligheidsfunctionarissen ontplofte de eerste bom in of bij de kathedraal tijdens de zondagsmis. Niet veel later ging een tweede bom af op het terrein van de kerk, toen veiligheidstroepen na de eerste explosie toesnelden om hulp te bieden.

Dit zijn de eerste beelden:

Doden na dubbele aanslag op kathedraal Filipijnen

De doden zijn volgens de politie en het leger 15 burgers en vijf militairen.

Abu Sayyaf

Het eiland Jolo wordt al jaren geteisterd door de aanwezigheid van islamitische strijders van Abu Sayyaf die enkele jaren geleden trouw aan IS hebben gezworen. Onder meer de Filipijnen en de VS hebben de groep van Abu Sayyaf op een lijst van terreurorganisaties gezet vanwege bomaanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen.

Gewonden worden behandeld in een ziekenhuis

De explosies komen kort nadat bekend is gemaakt dat een deel van de eilandengroep Mindanao, waar het eiland Jolo onder valt, juist meer autonomie krijgt. In een referendum koos het overwegend islamitische zuidwesten van de verder grotendeels katholieke Filipijnen voor de oprichting van een nieuwe autonome regio.

De strijd tussen separatisten en het regeringsleger kostte de afgelopen veertig jaar aan zo'n 150.000 mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl