Demonstranten in Newry
NOS Nieuws

Protesten bij Noord-Ierse grens, angst voor gevolgen no-deal-brexit

Honderden mensen hebben bij de grens tussen Ierland en Noord-Ierland gedemonstreerd tegen een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan. De betogers zijn bang dat als er geen akkoord is als het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU verlaat, dat de terugkeer betekent van een harde grens. Ze vrezen ook een opleving van het geweld.

Demonstranten trokken vanmiddag een nepmuur en -grenspost op bij Newry. Vervolgens namen enkele demonstranten in militaire kleding en gewapend met nepgeweren plaats bij deze 'grensposten'. Ook waren enkele actievoerders verkleed als douanier.

Sinn Fein-leider Mary Lou McDonald en anderen sloegen met een sloophamer de valse muur kapot. De voorvrouw van de partij riep de Ierse regering opnieuw op een referendum te houden over Ierse eenwording. "Nu is het moment", zei ze op een bijeenkomst in Belfast.

Sinn Fein-voorvrouw Mary Lou McDonald (grijze sjaal) slaat tegen de nepmuur

De echte grensposten werden enkele jaren nadat het Goede Vrijdag-akkoord was gesloten, ontmanteld. Het akkoord uit 1998 maakte een einde aan de periode die op het eiland bekendstaat als 'The Troubles', waarbij in Noord-Ierland werd gevochten tussen katholieken, protestanten en het Britse leger. Door het geweld vielen duizenden doden.

De Ierse premier Leo Varadkar waarschuwde gisteren dat mogelijk opnieuw militairen naar de grens worden gestuurd als er een no-deal-brexit komt. Hij noemde Ierland een slachtoffer van het brexit-proces.

Veel demonstranten vinden dat de Britse premier May moet zorgen voor een uitweg in de impasse met het Britse parlement. "Ierland zal niet lijden onder de waanzin van de Conservatieven", zei een van de betogers.

Bezorgde bewoners aan de Ierse grens kwamen demonstreren bij de nep-grenspost:

'Ons leven wordt ontzettend verstoord als hier een grens komt'

Zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk wil voorkomen dat de grens opnieuw wordt gesloten. Het is het grootste probleem in het akkoord dat May en de EU sloten.

Daarin is afgesproken dat er na de brexit een overgangsperiode aanbreekt waarin wordt onderhandeld over de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de EU. Als aan het eind van die periode, in januari 2021, geen oplossing is gevonden voor het openhouden van de grens in Ierland, dan treedt de zogenoemde backstop in werking.

Veel conservatieven vinden dit onacceptabel omdat het volgens hen betekent dat het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU 'gevangen' blijft zitten. Ook de Noord-Ierse coalitiepartner van May, de DUP, is tegen de backstop. De unionisten zeggen nooit te zullen accepteren dat Noord-Ierland anders wordt behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl