PEC Zwolle-spelers vieren de 2-0 zege bij Heracles met de Zwolse fans

PEC Zwolle slaat met Stam verder de weg omhoog in

Met Jaap Stam aan het roer is PEC Zwolle in de eredivisie de weg omhoog ingeslagen. Na de zege op Feyenoord bij de hervatting van de competitie wonnen de Zwollenaren zaterdagavond ook in Almelo van Heracles: 2-0.

Door tweede zege op rij met Stam heeft PEC Zwolle afstand genomen van de onderste regionen van de eredivisie. Mike van Duinen, vroeg in de wedstrijd, en aanwinst Lennart Thy in de tweede helft verzorgden de productie aan Zwolse kant.

Doelman Mickey van der Hart stopte kort na de 2-0 van PEC een strafschop van Kristoffer Peterson, de topschutter van Heracles. Voor Heracles was het de zevende nederlaag in negen duels.

Stam heeft wat losgemaakt in Zwolle. Slechts vier zeges wist de ploeg voor de winterstop te binnen te slepen. Inmiddels zijn er twee bij gekomen. "Wij kunnen niet toveren. Dit zat altijd al in deze spelers", reageerde de trainer na afloop koeltjes.

"Ze werken keihard, voetballen bij vlagen goed en het zit ook mee. Dat heeft te maken met het vertrouwen dat je moet hebben."

Ongehinderd

PEC opende zaterdag de score, ondanks een goed begin van Heracles. Pelle Clement nam een hoekschop na een kwartier en de vrij inlopende Mike van Duinen had de hoek voor het uitzoeken. Met links schoof hij de bal binnen: 0-1.

PEC Zwolle hield daarna het initiatief. De thuisclub kreeg tien minuten voor de rust een grote kans op de gelijkmaker, maar in een doldwaze scrimmage voor het Zwolse doel viel die niet.

Ook na rust had Heracles een overwicht, maar opnieuw scoorde PEC: nieuwkomer Thy kreeg zijn teen tegen een voorzet van Namli. Nog niet alles was voor Heracles met die 0-2 op het scorebord verloren.

Stam leidde zijn ploeg door de twee zeges uit de degradatiezone. PEC staat nu elfde. "Maar we gaan niet van doelstelling (lijfsbehoud, red.) veranderen. Alles ligt heel dicht bij elkaar. voor ons is het belangrijk dat we erin blijven."

Strafschop

Twee minuten na de tweede Zwolse treffer veroorzaakte Kingsley Ehizibue, na een mislukte transfer naar Italië meteen weer in de basis bij PEC, een strafschop. Clubtopscorer Peterson zette zich achter de bal. De spits trof eerder dit seizoen al twee keer doel vanaf de stip, maar dit keer vond hij Van der Hart op zijn weg. Daarmee was het verzet van Heracles gebroken.