Joy Beune zwaait naar het publiek in Thialf bij de NK allround ANP
NOS Schaatsen Aangepast

Beune verrassend aan de leiding op NK allround

Joy Beune gaat na de eerste dag van de KPN NK allround in Heerenveen verrassend aan de leiding. De 19-jarige schaatsster heeft een voorsprong van 0,89 seconden op Carlijn Achtereekte voor de 1.500 meter, die zondag op het programma staat.

Beune, de regerend wereldkampioene allround bij de junioren, begon goed aan de NK door de 500 meter op haar naam te schrijven. Ze klokte 39,29 en was daarmee flink sneller dan titelfavoriet Achtereekte. Op de 3.000 meter werd Beune bovendien knap derde (4.03,21).

Op die 3.000 meter had Achtereekte, die op de 500 meter een persoonlijk record reed (39,65), een achterstand van 2,16 seconden op Beune. De olympisch kampioene reed een uitstekende rit, noteerde 4.02,81, maar was daarmee toch niet het snelst in Thialf.

Esmee Visser, olympisch kampioene op de 5.000 meter, won de 3.000 meter in 4.02,72. Ze staat na twee afstanden zevende in het algemeen klassement en moet 7,35 seconden goedmaken op Beune.

De derde plaats is voor Melissa Wijfje, die vorig jaar als derde eindigde bij de NK allround. Ze heeft een achterstand van 2,94 seconden op Beune. Titelverdedigster Annouk van der Weijden is er niet bij, want zij stopte na vorig seizoen met schaatsen.

"Ik ben echt tevreden", vertelde Beune. "Ook de 3.000 meter ging lekker, maar in de laatste ronde was ik wel dood. Ik ben blijven vechten, want makkelijk ging het niet. Morgen ga ik met een goed gevoel de 1.500 meter rijden en proberen mijn voorsprong uit te breiden."

Ook Achtereekte was tevreden na de eerste dag. "Natuurlijk had ik liever bovenaan gestaan, maar er zijn nog twee afstanden", aldus Achtereekte, die bij de EK allround als zesde eindigde. "De schade is beperkt, maar het gaat bijzonder goed. Morgen ga ik er alles aan doen om Joy te verslaan."

Tickets voor WK allround

Naast de Nederlandse titel staat er dit weekend ook nog een startbewijs op het spel voor de WK allround, zaterdag 2 en zondag 3 maart in het Canadese Calgary. De andere twee startbewijzen voor dat toernooi zijn al vergeven.

Europees kampioene Antoinette de Jong en Ireen Wüst hebben allebei een ticket voor de WK allround. Wüst werd vierde bij de EK, maar werd door de Nederlandse schaatsbond alsnog aangewezen voor de WK. Beide toppers zijn dit weekend ook niet aanwezig in Heerenveen.

Het klassement van de vrouwen bij de NK allround

STER reclame