NOS NieuwsAangepast

Tonnen voor een amateurclub dankzij een succesvolle oud-pupil

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Ze dichtten gaten in de begroting, bouwden nieuwe kleedkamers of soms zelfs hele tribunes. In tegenstelling tot de club waar de naar FC Barcelona vertrekkende Frenkie de Jong ooit begon, ASV Arkel, ontvingen deze amateurclubs wél geld voor de transfer van hun voormalige pupil.

Zo ontving de Katwijkse amateurclub Quick Boys in één klap 279.000 euro toen Dirk Kuijt van Feyenoord naar Liverpool vertrok. Het verhaal van Quick Boys is een van de bekendste voorbeelden van hoe een amateurclub kan profiteren. Ze hebben er in Katwijk een deel van de nieuwbouw en de bestuurskamer van betaald. Als dank draagt de tribune de naam van de oud-spits.

Bekijk in deze video wat clubs allemaal gedaan hebben met transfergeld van 'hun' sterren:

De spin-off van een miljoenentransfer

Clubs hebben sinds 2001, naast een opleidingsvergoeding, recht op een zogeheten solidariteitsbijdrage. Dat is een bedrag gebaseerd op een percentage van de transfersom als de speler verkocht wordt. Hoe langer de speler tussen zijn 12e en 22e bij de club heeft gespeeld, hoe hoger het bedrag. Dat kan met de huidige transferbedragen dus enorm oplopen. Al heeft ASV Arkel, de eerste club van Frenkie de Jong, dus pech: hij was nog geen 12 toen hij daar speelde.

'Heel veel geld'

SV Blauw-Wit uit Nijmegen ontving wel een flinke som geld voor de transfers die oud-prof Roy Makaay maakte, onder meer naar Deportivo La Coruña en Bayern München. Ook al speelde Makaay maar een paar seizoenen in Nijmegen, de club ontving bij elkaar opgeteld toch 165.000 euro. "Dat is voor een club die het moet hebben van contributies, sponsorgelden en barinkomsten heel veel geld."

Daar kunnen ze in Haarlem over meepraten. Daar kwam het geld van de transfers van keeper Maarten Stekelenburg (onder meer naar AS Roma en AS Monaco) als een geschenk uit de hemel. VV Schoten is een kleine club en kon het geld goed gebruiken voor het dichten van de gaten in de begroting. Ook is voor de ruim 96.000 euro een veld aangelegd voor de allerjongste voetballertjes. Het heet de Maarten Stekelenburg Arena.

Gouden tijden voorbij

Toch lijken deze gouden tijden verleden tijd voor de kleine amateurclubs, zegt Jaap Kuijt van Quick Boys. "Spelertjes worden al op 6- of 7-jarige leeftijd van het veld geplukt." Daardoor maken veel amateurclubs geen aanspraak meer op de solidariteitsbijdrage die door wereldvoetbalbond FIFA is ingesteld om clubs te belonen voor de opleiding van een speler. De bijdrage gaat pas in vanaf een leeftijd van 12 jaar en dan spelen de getalenteerde voetballertjes vaak al bij een profclub.

Dat ziet ook Milko Pieters van VV Schoten, de eerste club van Maarten Stekelenburg. "Heel de jeugd van zo'n kind wordt verpest. Laat ze lekker voetballen met hun eigen vriendjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl