NOS Schaatsen

Debutante Leerdam is topfavoriet bij NK sprint: 'Dat kan ik wel aan'

Leerdam: 'Ik favoriet? Misschien wel'

Jutta Leerdam is pas 20 jaar en bezig aan haar eerste seizoen als senior, maar dit weekend staat zij in Thialf toch echt als de grote favoriet voor de titel aan de start bij de KPN NK Sprint.

Geconfronteerd met die favorietenstatus reageert ze eerst met een lach. "Ik wist dat die vraag zou komen." Gevolgd door het ophalen van haar schouders. "Maar ja, het klopt denk ik wel. En ik kan er wel mee omgaan."

Die reactie verraadt dat Leerdam zich inderdaad niet snel van de wijs laat brengen. Sterker nog, ze spreekt zelf ook uit dat ze hoge verwachtingen heeft van dit weekend. "Er kunnen mooie dingen gebeuren."

Boven verwachting

Dat zelfvertrouwen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Leerdam bewees dit seizoen al meerdere keren haar potentie. Bij de NK afstanden pakte ze brons op de twee kortste nummers en bij de EK sprint eindigde ze als vierde.

Het gaat dus snel met Leerdam. "Had mij vorig jaar verteld dat ik nu als favoriet aan de NK sprint zou beginnen en ik had je waarschijnlijk niet geloofd. Ik vond het eigenlijk al een hele prestatie dat ik alle toernooien mag rijden."

Jutte Leerdam

Met haar drukke programma brengt Leerdam ook een mogelijke valkuil in haar sterke seizoen ter sprake. Vrijwel alle toppers laten dit weekend verstek gaan om uitgerust te kunnen beginnen aan de belangrijkere evenementen.

Voor Leerdam is dat geen optie, aangezien zij zich via het nationale kampioenschap voor de WK sprint moet plaatsen. "Het is inderdaad wel pittig om iedere week te moeten pieken, maar daar moet ik maar mee dealen."

"En het is natuurlijk ook mooi: rijden voor een titel in een vol Thialf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl