Spaanse peuter Julen (2) dood gevonden in put, drie dagen rouw afgekondigd

Aangepast
De ouders van Julen troosten elkaar tijdens een wake voor hun zoon Reuters

Reddingswerkers hebben vannacht het lichaam gevonden van de Spaanse peuter Julen, die bijna twee weken geleden in de buurt van Málaga in een put viel. Zoals al werd gevreesd was de tweejarige jongen niet meer in leven.

Sinds zijn vermissing was er een reddingsoperatie gaande om de jongen in de put te bereiken, die in Spanje en ver daarbuiten werd gevolgd. De actie werd vertraagd door het moeilijk begaanbare terrein en de harde steengrond.

De reddingswerkers vonden Julen uiteindelijk afgelopen nacht, om 1.25 uur:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Spaanse reddingswerkers vinden dode peuter Julen in put

Volgens de Spaanse autoriteiten heeft de peuter een vrije val gemaakt van 71 meter. Een afgevaardigde van de Spaanse regering in Andalusië zei op een persconferentie dat de positie van het lichaam van Julen daar op wees. Later vandaag worden de eerste resultaten verwacht van een autopsie die op het lichaam van de jongen wordt uitgevoerd.

Rouw

De gemeente Málaga heeft drie dagen rouw afgekondigd. Om 11.00 uur is er een minuut stilte voor het stadhuis om de 2-jarige jongen te herdenken.

Ayuntamiento Málaga
@malaga
A las 11.00h de hoy, en la puerta del Ayuntamiento de #Málaga, minuto de silencio en memoria de #Julen. Declarados tres días de luto oficial
4 weken geleden

Ongeveer een uur nadat het lichaam vannacht was gevonden, maakten de Spaanse autoriteiten de vondst bekend. "Iedereen hoopte tot het laatste moment nog dat Julen het misschien had gered", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Eerst werd de familie geïnformeerd. Tientallen omstanders zagen de politiewagen bij het huis staan en hielden een wake bij de woning. De vader van Julen was een deel van de nacht afwezig. "Hij had een zenuwinzinking gekregen en was per ambulance afgevoerd", vertelt Zoutberg.

Medeleven

Steunbetuigingen voor de ouders stromen inmiddels binnen. Zo spreekt het Spaanse koningshuis op sociale media zijn medeleven uit. Ook de Spaanse premier Pedro Sánchez en andere politieke leiders hebben gereageerd op de vondst van het lichaam. "We bleven tot op het einde hoop houden", schrijft de premier van de regio Andalusië op Twitter.

Casa de S.M. el Rey
@CasaReal
Nuestro dolor más profundo y nuestro pésame más sentido a toda la familia de Julen. Y nuestro reconocimiento a todas y cada una de las personas que, sin descanso, han demostrado su solidaridad sin límites.
4 weken geleden
Pedro Sánchez
@sanchezcastejon
Toda España se suma a la tristeza infinita de la familia de Julen. Hemos seguido de cerca cada paso para llegar hasta él. Siempre agradeceremos el incansable esfuerzo de quienes lo buscaron durante todos estos días. Mi apoyo y cariño a sus padres y seres queridos.
4 weken geleden

Het lichaam van Julen is overgebracht naar het forensisch instituut van Malaga voor autopsie. "Deze procedure is standaard", zegt Zoutberg. Het gaat om de vraag wanneer Julen overleed: was dat tijdens de val in de put, of is hij pas daarna gestorven?

Dit onderzoek staat los van het gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden hoe het jongetje in de illegaal gegraven waterput kon vallen. "Er zijn nog een hoop vragen die beantwoord moeten worden."

Nieuwe tunnel

Julen viel op 13 januari in de 110 meter diepe put tijdens een familiebezoek in het berggebied rond het plaatsje Totalán bij Málaga. Gisteren werd al duidelijk dat Julen bijna was bereikt via een tunnel die naast de put werd gegraven. Om de laatste meters te overbruggen moesten meerdere keren harde stukken steen met kleine explosies worden opgeblazen.

Dat de zoektocht moeilijk verliep, vertelde deze politiewoordvoerder gisteravond nog op een persconferentie:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Weer tegenslag bij redding vermiste peuter Julen

STER Reclame