De ouders van Julen troosten elkaar tijdens een wake voor hun zoon
NOS NieuwsAangepast

Spaanse peuter Julen (2) dood gevonden in put, drie dagen rouw afgekondigd

Reddingswerkers hebben vannacht het lichaam gevonden van de Spaanse peuter Julen, die bijna twee weken geleden in de buurt van Málaga in een put viel. Zoals al werd gevreesd was de tweejarige jongen niet meer in leven.

Sinds zijn vermissing was er een reddingsoperatie gaande om de jongen in de put te bereiken, die in Spanje en ver daarbuiten werd gevolgd. De actie werd vertraagd door het moeilijk begaanbare terrein en de harde steengrond.

De reddingswerkers vonden Julen uiteindelijk afgelopen nacht, om 1.25 uur:

Spaanse reddingswerkers vinden dode peuter Julen in put

Volgens de Spaanse autoriteiten heeft de peuter een vrije val gemaakt van 71 meter. Een afgevaardigde van de Spaanse regering in Andalusië zei op een persconferentie dat de positie van het lichaam van Julen daar op wees. Later vandaag worden de eerste resultaten verwacht van een autopsie die op het lichaam van de jongen wordt uitgevoerd.

Rouw

De gemeente Málaga heeft drie dagen rouw afgekondigd. Om 11.00 uur is er een minuut stilte voor het stadhuis om de 2-jarige jongen te herdenken.

Ongeveer een uur nadat het lichaam vannacht was gevonden, maakten de Spaanse autoriteiten de vondst bekend. "Iedereen hoopte tot het laatste moment nog dat Julen het misschien had gered", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Eerst werd de familie geïnformeerd. Tientallen omstanders zagen de politiewagen bij het huis staan en hielden een wake bij de woning. De vader van Julen was een deel van de nacht afwezig. "Hij had een zenuwinzinking gekregen en was per ambulance afgevoerd", vertelt Zoutberg.

Medeleven

Steunbetuigingen voor de ouders stromen inmiddels binnen. Zo spreekt het Spaanse koningshuis op sociale media zijn medeleven uit. Ook de Spaanse premier Pedro Sánchez en andere politieke leiders hebben gereageerd op de vondst van het lichaam. "We bleven tot op het einde hoop houden", schrijft de premier van de regio Andalusië op Twitter.

Het lichaam van Julen is overgebracht naar het forensisch instituut van Malaga voor autopsie. "Deze procedure is standaard", zegt Zoutberg. Het gaat om de vraag wanneer Julen overleed: was dat tijdens de val in de put, of is hij pas daarna gestorven?

Dit onderzoek staat los van het gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden hoe het jongetje in de illegaal gegraven waterput kon vallen. "Er zijn nog een hoop vragen die beantwoord moeten worden."

Nieuwe tunnel

Julen viel op 13 januari in de 110 meter diepe put tijdens een familiebezoek in het berggebied rond het plaatsje Totalán bij Málaga. Gisteren werd al duidelijk dat Julen bijna was bereikt via een tunnel die naast de put werd gegraven. Om de laatste meters te overbruggen moesten meerdere keren harde stukken steen met kleine explosies worden opgeblazen.

Dat de zoektocht moeilijk verliep, vertelde deze politiewoordvoerder gisteravond nog op een persconferentie:

Weer tegenslag bij redding vermiste peuter Julen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl