NOS Schaatsen

Orie verdedigt wegblijven aantal toppers: 'Willen er op de WK's alles uithalen'

Orie over afwezige toppers bij NK sprint en allround: 'Je kunt niet alles rijden'

Geen Sven Kramer, Patrick Roest, Kjeld Nuis en Antoinette de Jong uit zijn team. De KPN Nederlandse kampioenschappen allround en sprint, dit weekeinde in Thialf, passen niet in hun voorbereiding op de naderende WK's.

"Een aantal toppers doet niet mee, een aantal wel", wijst schaatscoach Jac Orie van Jumbo-Visma naar zijn pupillen Jan Smeekens, Hein Otterspeer, Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte, die wel op de NK actief zijn. 'We moeten keuzes maken..."

Kalender

De strijd om de Nederlandse titels valt tussen de Europese - en wereldkampioenschappen. Een ongelukkig moment, maar gezien de hoeveelheid aan evenementen in het schaatsen is er ook amper ruimte om het evenement een andere plaats op de agenda te geven.

"Dat is op dit moment lastig", erkent Orie, wiens ploeg Jumbo-Visma ook een samenwerking is aangegaan met energiedrankenproducent Red Bull. Naast een financiële deal is het ook een samenwerking uit innovatief oogpunt. Orie geldt als de wetenschapper in het schaatsen en hij laat geen kans onbenut zijn kennis op allerlei te vergroten.

Dat diverse boegbeelden van het schaatsen - ook Ireen Wüst en Kai Verbij ontbreken in Thialf - niet van de partij zijn in Friesland is het gevolg van de overvolle kalender. Kramer, Roest, De Jong en Verbij plaatsten zich onlangs bij de EK al voor de WK's allround en sprint. Wüst en Nuis werden door de KNSB aangewezen voor die toernooien. Bij de NK's staan nog wel startbewijzen op het spel.

WK's belangrijk

"Wij willen op de WK's alles eruit halen wat er inzit", geeft Orie het belang van zijn toppers aan. "Dan moet je juist keuzes maken. Het niveau van het schaatsen is in Nederland zo hoog, dat je je steeds opnieuw moet bewijzen. Dat kost energie. Alles rijden lukt, in mijn optiek, niet. Je kunt niet alles rijden en dan denken dat je een optimaal seizoen rijdt."

Jac Orie over samenwerking met Red Bull: 'Verwacht er veel van'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl