De plaats waar Linda van der Giesen in 2015 werd doodgeschoten ANP

12 jaar en tbs voor moord op ex-vriendin bij ziekenhuis Waalwijk

tijd van publicatie Aangepast

De man die zijn ex-vriendin doodschoot op de parkeerplaats van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk heeft in hoger beroep 12 jaar cel en tbs gekregen, evenveel als de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Ook moet hij het zoontje van de vrouw 30.000 euro schadevergoeding betalen voor diens levensonderhoud.

De rechtbank in Breda had de man eerder 10 jaar cel en tbs opgelegd. De man, John F. (41), vermoordde verpleegkundige Linda van der Giesen (28) in 2015 op klaarlichte dag. Hij wachtte de vrouw welbewust op bij haar werk waar hij toesloeg. Met een pistool met geluiddemper schoot hij meerdere keren op zijn ex-partner. F. zei dat hij eigenlijk zelfmoord wilde plegen maar een black-out had gekregen en dat hij onder grote psychische druk stond. Zowel de rechtbank als het hof vindt dat niet geloofwaardig.

'Afschuwelijk'

Van der Giesen had twee weken voor de moord aangifte gedaan tegen haar ex-partner F. wegens bedreiging. Ook meldde ze de politie dat de man, die een strafblad had, waarschijnlijk over een vuurwapen beschikte. De politie greep niet in en gaf later toe dat er een inschattingsfout was gemaakt.

Het hof in Den Bosch vindt dat de man Van der Giesen op een afschuwelijke wijze van het leven heeft beroofd. Haar vader, broer en zus zijn nog steeds diep verdrietig en ervaren onbegrip en onmacht, blijkt uit de slachtofferverklaringen, oordeelt het hof.

De man krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd omdat uit onderzoek blijkt dat hij lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Langdurige en intensieve behandeling is nodig om herhaling te voorkomen.

Intrekking hoger beroep niet mogelijk

F. was zelf tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda in hoger beroep gegaan omdat hij het niet eens was met de kwalificatie moord en het opleggen van tbs, maar trok zijn beroep twee weken geleden plotseling in.

Het hof zegt dat hij daar te laat mee was. Formeel is het niet mogelijk om het beroep in te trekken als de zaak al op zitting is uitgeroepen. Ook heeft het hof het belang van de nabestaanden meegewogen, die in hoger beroep gebruik konden maken van hun spreekrecht en opnieuw een schadevergoeding konden eisen.

STER Reclame