ANP

Wekdienst 25/1: staking fotojournalisten en gesprek met topman Huawei

tijd van publicatie

Goedemorgen! Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken krijgt de topman van Huawei Nederland op bezoek. Verder gaan Nederlandse fotojournalisten actievoeren bij het kantoor van persbureau ANP in Den Haag.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van vrijdag 25 januari.

Vanochtend is het bewolkt en vanmiddag en vanavond trekt er neerslag over het land. Aan de kust valt regen, verder landinwaarts is er eerst natte sneeuw. In de avond valt er overal regen. De temperatuur ligt rond de 0 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken heeft een gesprek met de ceo van Huawei Nederland. Het telecombedrijf ligt onder vuur, omdat westerse landen bang zijn dat de Chinese overheid het bedrijf gebruikt voor spionage.
  • Nederlandse fotojournalisten demonstreren tegen de lage bedragen die ze betaald krijgen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten is het steeds moeilijker om met fotojournalistiek je brood te verdienen. Dat betekent dat er vandaag nauwelijks foto's aan de media aangeleverd worden.
  • De rechter doet uitspraak in het hoger beroep tegen de man die is veroordeeld voor de moord op verpleegkundige Linda van der Giessen. Hij was haar ex en stalkte haar. Van der Giessen werd doodgeschoten bij het ziekenhuis in Waalwijk.

Wat heb je gemist?

Rotterdam gaat veel strenger optreden tegen shishalounges. De gemeente laat de 43 waterpijpcaf├ęs extra controleren. Zaken waar iets mis is worden gesloten. Aanleiding voor de strengere aanpak zijn klachten van omwonenden over stank en lawaai.

Ook was er begin december een explosie voor de deur van een zaak in Rotterdam-West. Achteraf bleek dat een aanslag. In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Aboutaleb dat bij controles in de lounges een groot deel van de klanten meteen vertrekt. Daarom vermoedt hij dat sommige zaken zich ontwikkelen als ontmoetingsplaatsen voor criminelen.

Ook in andere gemeentes zijn regelmatig incidenten bij shishalounges. Vorige maand werd bij een zaak in Culemborg nog een granaat gevonden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Acteur Jeff Bridges heeft een kort filmpje getwitterd waarin hij opnieuw in de huid is gekropen van 'The Dude' uit The Big Lebowski. Hij suggereert dat er een speciaal project nadert voor het geliefde personage uit de cultfilm van 1998. "Can't be living in the past, man. Stay Tuned", is de begeleidende tekst van het filmpje.

In de reacties wordt vurig gespeculeerd over een vervolg op de film. De datum waar het filmpje naar verwijst is 3 februari, de datum van de Super Bowl. "Gaan ze dan de trailer van de nieuwe film laten zien?", vraagt een fan zich af in de reacties.

De kans lijkt klein dat er daadwerkelijk een nieuw deel komt. Regisseurs Ethan en Joel Coen zeiden eerder al dat er geen vervolg zal komen op de film. De kans is daarom groot dat Bridges in een reclame tijdens de Americanfootballfinale te zien zal zijn als het personage.

Fijne dag!

STER Reclame