NOS Voetbal

Miljoenen voor RKC dankzij speler die nooit het blauwgeel droeg

Jeugdjaren Frenkie de Jong helpen RKC aan miljoenen

Succes heeft dikwijls vele vaders. In het geval van Ajacied Frenkie de Jong is dat ook nog eens op papier vastgelegd: Willem II en RKC Waalwijk hebben aantoonbaar een bijdrage geleverd aan de sportieve opmars van de middenvelder. En daar gaan ze - zeker naar Tilburgse en Waalwijkse begrippen - rijkelijk voor beloond worden. Letterlijk.

Minstens 75 miljoen euro gaat Barcelona overmaken naar Ajax om na de zomer gebruik te kunnen maken van felbegeerde voetbalkwaliteiten van De Jong. Een aantrekkelijk deel van die som geld sijpelt vervolgens door naar de clubs waar de controleur zijn opleiding genoot. Bij RKC doen ze niet geheimzinnig over de welkome bonus.

Jaarbegroting

"Het bedrag dat we zullen gaan vangen, is om en nabij de jaarbegroting", laat commercieel directeur Willem van der Linden desgevraagd weten. "En die is rond de vier miljoen bij RKC. Het gaat voor een deel om een solidariteitsbijdrage - dus voor de opleiding in de jeugd - en een deel om een doorverkooppercentage."

RKC en Willem II verdienen goed aan de transfer van Frenkie de Jong

Tevredenheid troef natuurlijk in Waalwijk, temeer daar de in 2005 van ASV Arkel overgekomen De Jong weliswaar in de gezamenlijke jeugdopleiding van RKC en Willem II speelde, maar nooit in het blauwgele shirt van RKC te bewonderen is geweest. Overigens heeft ook Willem II slechts twee competitiewedstrijden en één bekerduel van zijn talenten mogen profiteren.

Grasmat

De vraag rijst al snel wat RKC van plan is met die miljoenenimpuls. "De voetballerij is natuurlijk een heel opportunistische wereld", heeft de uit het bedrijfsleven afkomstige Van der Linden gemerkt. "Maar ik denk dat je heel erg goed moet nadenken wat je met zo'n bedrag doet. En daar gaan we de tijd voor nemen."

RKC-directeur Frank van Mosselveld deed in het Brabants Dagblad vast een schot voor de boeg. "Frenkie de Jong is voetbal. RKC staat voor voetbal. Het is mijn ideaal om het kunstgras door een echte grasmat te vervangen. Een mooier bedankje aan De Jong is er niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl