Klimaatspijbelaars breken record: 35.000 scholieren betogen in Brussel

  • Tijn Sadée en Bijou van der Borst

  • Tijn Sadée en Bijou van der Borst

"Tous ensemble!", schreeuwen meer dan 35.000 klimaatspijbelaars in Brussel. Ze breken hun record. Het is de derde donderdag op rij dat scholieren de straat op gaan om aandacht te vragen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Vorige week waren ze met 12.500. Dit keer sluiten steeds meer Franstalige leerlingen aan.

De beweging lijkt niet meer te stoppen. Nu zijn het voornamelijk scholieren, maar de studenten zullen zich volgende week ook melden. In België hebben de universiteiten en hbo's nu examens. De studenten blijven nu nog thuis om te studeren, maar ze lieten al weten volgende week present te zijn.

De VRT vroeg een paar scholieren waarom ze de straat opgaan voor het klimaat:

Tienduizenden Belgische scholieren de straat op voor beter klimaatbeleid

"Ik val op mannen met een kleine, ecologische voetafdruk", "There is no economy on a dead planet", de creatiefste leuzen komen voorbij in de mars, die opnieuw van het Centraal Station naar de Europese Wijk trekt.

Scholen weten niet wat ze aanmoeten met de beweging. Sommige straffen streng, andere komen tot de conclusie dat strafwerk niets uithaalt. "Leerlingen willen juist dat er straffen voor staan. Het gaat om de rebelse actie. Wanneer scholen het legaliseren is het geen protest meer", zegt Johanna VandenBussche, lerares uit Gent.

Nablijven

Aan de poort van het Koninklijk Atheneum Etterbeek telt de schoolleiding de demonstranten. Rond de driehonderd leerlingen zullen volgende week woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur moeten nablijven. "Wij steunen de klimaatactie, maar niet die van vandaag. Ze missen elke donderdag dezelfde les", zegt Sophie Allein, adjunct-directeur van de school.

  • NOS
    Scholieren in Brussel eisen een beter klimaatbeleid
  • NOS
    Tussen de scholieren duiken ook enkele leraren op
  • NOS

Met handen in hun zakken kijken ouderen van de stoep naar de scanderende demonstranten. Ze knikken begripvol en schuldbewust. Zij zijn juist de generatie waar de jongeren zich tegen keren.

"Nemen jullie het mij en mijn generatie kwalijk?", vraagt NOS-correspondent Tijn Sadée. "Nee, jullie hadden het ook niet in de gaten, toch?", zegt een scholier. "Wat wil je dat ik zeg, zonder te liegen?" antwoordt Sadée.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl