Zonnebloemen van Van Gogh wordt deze weken onderzocht en gerestaureerd ANP

Het Van Gogh Museum zal het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh niet meer uitlenen. Uit uitvoerig onderzoek naar de conditie van het schilderij blijkt dat het "stabiel maar kwetsbaar" is, meldt het museum. "Om die reden hebben we besloten dat Zonnebloemen niet meer op reis gaat", zegt directeur Axel Rüger.

Het werk staat sinds twee weken in het restauratieatelier van het Amsterdamse museum. Tijdens de kleine restauratie wordt het schilderij klaargemaakt om het zo goed mogelijk te kunnen behouden. Ook hebben internationale specialisten het doek, de grond- en verflagen en de eerdere restauraties onderzocht.

Stabiel klimaat

"Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat de grond- en verflagen stabiel zijn, maar zeer gevoelig voor trillingen en veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur", legt Rüger uit. "Het is dus van belang dat het schilderij zo min mogelijk wordt verplaatst en in een stabiel klimaat hangt."

Restaurator René Boitelle legt uit wat er aan het schilderij moet gebeuren:

Restaurator 'Zonnebloemen': ik ga twee dingen doen

Het schilderij is een van de bekendste werken van Van Gogh. Hij maakte het in 1888 en 1889 in Zuid-Frankrijk. In totaal maakte hij vijf schilderijen van een grote bos zonnebloemen in een vaas. Een daarvan hangt in het Van Gogh Museum. De andere zijn te zien in Londen, München, Tokio en Philadelphia.

In het 47-jarig bestaan van het Van Gogh Museum is Zonnebloemen alleen bij hoge uitzondering uitgeleend: in totaal zes keer. Dat gebeurde voor het laatst in 2014. Toen werd het naar The National Gallery in Londen gebracht, waar het naast de Zonnebloemen uit die collectie kon worden opgehangen.

Volgende maand

Het schilderij is vanaf vrijdag 22 februari weer voor het publiek te zien in Amsterdam. Komende zomer is daar ook de tentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen, waarin het onderzoek en de restauratie worden toegelicht.

STER reclame