Giovanni van Bronckhorst
NOS Voetbal

Van Bronckhorst vertrekt na dit seizoen bij Feyenoord

Giovanni van Bronckhorst stopt na dit seizoen als trainer van Feyenoord. Van Bronckhorst, die met de Rotterdammers in 2017 de eerste landstitel in achttien jaar won, heeft de club laten weten aan een nieuwe uitdaging toe te zijn.

De 43-jarige Rotterdammer is bezig aan zijn vierde seizoen als coach van Feyenoord. Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af.

Van Bronckhorst hakte de knoop vorige week door, donderdagmorgen lichtte hij zijn technische staf en de spelers in. "Ik heb een week voor Kerst al een gesprek met Martin van Geel over de toekomst gehad, waarin ik uitsprak dat ik twijfelde. Die twijfel heeft tot vorige week geduurd."

"Ik denk dat ik er wel uit was dat dit mijn laatste seizoen zou worden", vervolgt de coach in gesprek met het clubkanaal van Feyenoord. "Maar om dat te accepteren was moeilijk omdat dit mijn club is, de club die in mijn hart zit. En het is lastig om afscheid te nemen van iets waarvan je heel veel houdt en waar je om geeft."

Drie dagen voor Klassieker

De mededeling van Van Bronckhorst komt drie dagen voor de Klassieker tegen Ajax, maar van een vreemde timing wil hij niet spreken. "Als je ergens uit bent, moet je dat ook gelijk mededelen. Er is nu ook voor de spelers duidelijkheid. Ik ben helemaal niet bang dat er iets verandert tussen mij en de spelers."

Van Bronckhorst kwam twee periodes als speler uit voor Feyenoord, waar hij in 2010 zijn loopbaan afsloot. Een jaar later werd hij assistent van Ronald Koeman, destijds hoofdcoach van Feyenoord. Vanaf 2012 combineerde hij die baan met de coaching van Jong Feyenoord.

Vijf prijzen

Half mei 2015 volgde 'Gio' de ontslagen Fred Rutten op. Hij bezorgde Feyenoord naast de titel ook twee keer de KNVB-beker (2016 en 2018) en twee keer de Johan Cruijff-schaal (2017 en 2018).

Maar zijn finest hour beleefde Van Bronckhorst op 14 mei 2017, toen hij kampioen werd met Feyenoord. In tranen stond hij na de kampioenswedstrijd tegen Heracles verslaggever Joep Schreuder te woord.

Mei 2017: Van Bronckhorst in tranen na landstitel

Van Bronckhorst is dit seizoen met zijn ploeg nog in de race voor de KNVB-beker. In de competitie is de achterstand op PSV en Ajax respectievelijk dertien en elf punten.

Knoop doorgehakt

Feyenoord-directeur Jan de Jong zei onlangs dat de club in februari zou laten weten of de intentie er was om al dan niet met Van Bronckhorst als trainer door te gaan. Met het besluit van vandaag is dat gesprek niet meer nodig.

Voor commentator en Feyenoord-watcher Arman Avsaroglu komt het aanstaande vertrek van Van Bronckhorst niet als een verrassing. "Het zat er wel een beetje aan te komen. Er was de laatste maanden veel kritiek op Van Bronckhorst, veel supporters klaagden over het spel en het feit dat Feyenoord al is afgehaakt in de titelrace", zegt Avsaroglu op NPO Radio 1.

"Van Bronckhorst kiest er nu voor de regie in eigen hand te houden door het zelf bekend te maken, waardoor hij door de voordeur naar buiten kan. Hij heeft, met vijf prijzen in de afgelopen vier jaar, ook niet veel meer te winnen bij Feyenoord."

Volgens Avsaroglu is Van Bronckhorst van onschatbare waarde geweest voor de Rotterdamse club. "Voordat hij kwam, waren ze al dolblij als ze een keertje tweede werden achter PSV of Ajax. Hij heeft Feyenoord de titel bezorgd waar achttien jaar op is gewacht. Daarmee staat hij voor altijd in de geschiedenisboeken van Feyenoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl