NOS SportAangepast

Osaka en Kvitová naar finale Melbourne, sprookje coach De Gier voorbij

Kvitová en Osaka bereiken finale Australian Open

Voor Danielle Collins en haar Nederlandse tenniscoach Stijn de Gier is het Australian Open-avontuur geëindigd in de halve finales. De ongeplaatste Amerikaanse verloor met 6-7 (2), 0-6 van Petra Kvitová.

De Tsjechische speelt in de eindstrijd tegen Naomi Osaka. De Japanse US Open-winnares won met 6-2, 4-6, 6-4 van Karolína Plísková en voorkwam daarmee een geheel Tsjechische finale.

Kvitová of Osaka nieuwe nummer een

Er is een leuke bijkomstigheid voor Osaka en Kvitová. De winnaar van de finale zal Simona Halep aflossen als nieuwe nummer een van de wereld.

Naomi Osaka

Voor Kvitová betekent het haar eerste grandslamfinale sinds haar tweede Wimbledon-titel in 2014. Twee jaar geleden liep ze een ernstige handblessure op toen ze met een mes werd aangevallen door een inbreker.

Aanvankelijk was het een boeiende, gelijkopgaande strijd met Collins. Opvallender was echter dat - nadat het duel al vertraging had opgelopen omdat het dak dichtging tegen de hitte - de netsensor niet werkte aan het begin van de tweede set.

Woede na falende techniek

Dat laatste gebeurde toen Collins serveerde. Tot haar woede moest er een punt over worden gespeeld dat zij had gewonnen. Dat leidde een break in voor Kvitová. Daarna kwam de Amerikaanse niet meer in het verhaal voor.

Kvitová, die dit jaar al het toernooi van Sydney won, is de eerste Tsjechische in de finale van de Australian Open sinds Jana Novotna in 1991. Collins zal door haar eerste zeges op een grandslamtoernooi stijgen naar de 23ste plaats op de wereldranglijst.

Kantje boord voor Osaka

Osaka had het drie sets lang moeilijk met Plísková. In de derde set kwam ze bijna met 2-0 achter, maar ze werkte drie breakpoints weg en kwam daarna op 3-1 door acht van de negen punten te winnen. Plísková kon de schade niet meer repareren.

De 21-jarige Osaka zal in haar tweede grandslamfinale hopen op minder tumultueuze omstandigheden dan in september bij de US Open. In New York werd haar titel volledig overschaduwd door de woede-uitbarsting van Serena Williams richting de umpire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl