NOS NieuwsAangepast

'Kans groot dat rekentoets volgend jaar verdwijnt'

De rekentoets voor middelbare scholieren gaat hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Kamerleden houden daar rekening mee, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Minister Slob (ChristenUnie) wilde een nieuw rekenexamen invoeren, maar coalitiepartijen CDA en D66 zien niks in het plan. In een debat vandaag lukte het Slob niet om hen te overtuigen.

De minister zei in het debat nog steeds achter zijn bekritiseerde nieuwe rekenexamen voor middelbare scholieren te staan, maar houdt er rekening mee dat de Kamer er volgende week inderdaad tegen zal stemmen.

Behalve D66 en CDA zijn ook veel oppositiepartijen mordicus tegen Slobs idee dat scholieren een afzonderlijk cijfer moeten halen voor rekenen en daar ook op kunnen zakken. Zij willen dat het rekenen geïntegreerd in het wiskundeonderwijs komt.

Op de huidige verplichte rekentoets is zo veel kritiek geweest, dat hij wel wordt afgenomen op alle middelbare scholen, maar het cijfer niet meetelt voor het diploma.

Tijdens het debat over de vervanger van de huidige rekentoets leek Slob er niet voor te voelen om het toetsen van het rekenen af te schaffen. "Ik sta voor mijn verhaal", zei Slob tot verbazing van met name D66 en CDA. Maar bronnen in Den Haag zeggen dat Slob er rekening mee houdt dat zijn plan volgende week geen meerderheid krijgt.

'Fyra van het onderwijs'

Achter de schermen is maanden geprobeerd om een openlijke confrontatie tussen de coalitiepartijen en minister Slob te voorkomen, maar dat gebeurde vandaag dus toch."De rekentoets is de Fyra van het onderwijs", zei het zichtbaar geïrriteerde Kamerlid Van Meenen van D66. "Ik had gehoopt dat we er nu van af zouden zien", zei CDA-Kamerlid Rog. De Fyra was de mislukte hogesnelheidstrein die de politiek jaren in zijn greep hield.

Slob zei in de Tweede Kamer dat de al meer dan tien jaar durende discussie over het verbeteren van de rekenkwaliteiten van jongeren "best een gejojo" is geweest. "Het is tenenkrullend voor het onderwijs."

Scholen maken toets zelf

In november kwam de onderwijsminister met een alternatief, waarbij scholen zelf een toets mogen maken. In dat plan is er wel een apart examen, met een cijfer dat meetelt voor het wel of niet halen van een diploma. De minister wilde namelijk dat er een "zichtbaar resultaat" blijft.

De coalitiepartijen spreken over een "afrekentoets", waarbij vooral gekeken wordt naar de toets en niet naar het verbeteren van het rekenonderwijs.

Coalitie oneens over rekentoets, oppositie kritisch over gang van zaken

In het debat bleek ook al dat als een meerderheid tegen de toets stemt, Slob zijn verzet zal laten varen.

"Ik doe niet moeilijk over dit verschil van mening. Als dit het wordt, dan wordt het dat en dan moeten we gaan werken aan het terugwinnen van het vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl