Fans van Nantes kwamen gisteravond bijeen EPA

De politie van het Britse eiland Guernsey heeft de zoektocht hervat naar het vliegtuigje waarin de Argentijnse voetballer Emiliano Sala zat. Vijf vliegtuigen speuren het Kanaal af naar restanten van de eenmotorige Piper Malibu waarin Sala en een piloot maandagavond onderweg waren van het Franse Nantes naar Cardiff in Wales.

Gisteren werd boven het Kanaal de hele dag gezocht naar het vliegtuigje, maar zonder resultaat. De politie gaat uit van vier mogelijke scenario's:

  • Het toestel is hard op het water terechtgekomen, kapotgegaan en de inzittenden zijn in het water terechtgekomen.
  • De Piper Malibu is ergens anders geland en heeft vervolgens geen contact gemaakt.
  • De piloot heeft een geslaagde waterlanding gemaakt en de twee inzittenden zijn opgepikt door een schip (en hebben vervolgens geen contact gemaakt).
  • Het vliegtuigje is op zee geland en de inzittenden zijn in de reddingsboot geklommen die volgens de politie aan boord was.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft denkt dat de kans klein is dat de piloot op zee is geland. "Een waterlanding is heel moeilijk, vooral omdat hoogte niet goed is in te schatten boven water."

NOS

Kleine eenmotorige toestellen als de Piper Malibu hebben geen zwarte doos aan boord, vertelt Melkert, maar wel een radiobaken dat een noodsignaal kan uitzenden.

"Maar als zo'n vliegtuigje in zee terechtkomt, dan heeft dat niet veel zin, want dit soort radiosignalen worden onder water snel gedempt."

Archieffoto van een Piper Malibu Wikimedia Commons / Alan Lebeda

De enige manier om dit toestel op te sporen is dus op zicht, denkt de deskundige. "De grootste kans is dan om wrakstukken te vinden, bijvoorbeeld kussens van de stoelen of een groot stuk plastic dat blijft drijven."

Audiobericht

De 28-jarige Sala had maandag afscheid genomen van oud-ploeggenoten van FC Nantes en was op weg naar Wales, waar hij afgelopen weekend een contract voor 3,5 jaar tekende bij Cardiff. Volgens Britse media had de voetballer het vliegtuigje met piloot zelf gecharterd.

Het toestel verdween in de buurt van Guernsey van de radar. Kort daarvoor stuurde de nieuwe speler van Cardiff City een audiobericht naar vrienden waarin hij zei dat hij in een toestel zit dat "uit elkaar lijkt te vallen".

Toch lijkt hij zich geen grote zorgen te maken, want hij zegt ook dat hij de volgende dag gaat trainen bij zijn nieuwe club. Ook vraagt Sala nog aan zijn vrienden hoe het met hen gaat.

In de video hieronder hoor je een fragment uit het audiobericht:

Sala in audiobericht: 'Het vliegtuig lijkt uit elkaar te vallen'

STER reclame